Armata israeliană se pregăteşte pentru posibilitatea ca SUA să atace Iranul înainte de învestirea lui Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de apărare israeliene au fost instruite în ultimele săptămâni să se pregătească pentru posibilitatea ca SUA să atace Iranul înainte de încheierea mandatului prezidenţial al lui Donald Trump, au relatat oficiali israelieni seniori pentru Axios.

Guvernul israelian a acţionat în acest fel nu pentru că ar fi primit informaţii de la servicii sau prin prisma propriei evaluări a intenţiilor lui Trump, ci pentru că oficiali israelieni superiori anticipează „o perioadă foarte sensibilă” până la învestirea lui Biden pe 20 ianuarie.

Pregătirile vizează şi  posibile represalii iraniene împotriva Israelului, direct sau prin interpuşi din Siria, Gaza şi Liban, scrie Axios.

Publicaţia americană New York Times a dezvăluit săptămâna trecută că Trump a luat în considerare să atace instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz la o şedinţă cu membri seniori ai echipei sale de securitate naţională. Trump a pus pe masă această idee după un raport al Agenţiei pentru Energie Atomică privind stocurile de uraniu ale Iranului (de 12 ori mai mari decât prevede acordul nuclear cu Iranul-n.red), însă vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo au avertizat asupra riscului unei escaladări în regiune. Trump ar fi luat atunci în considerare alte opţiuni.

În ultimele două săptămâni ministrul israelian al apărării Benny Gantz a vorbit de două ori cu secretarul în exerciţiu al apărării Christopher Miller, iar printre subiectele de discuţie au fost Siria, Iranul şi cooperarea în domeniul apărării.

Săptămâna trecută, Pompeo a mers în vizită în Israel şi în alte ţări din Golf pentru a discuta despre Iran. Oficiali ai Departamentului de Stat din delegaţia lui Pompeo au spus jurnaliştilor că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Între timp, Comandamentul Central al SUA  a anunţat că bombardiere strategice B-52 au efectuat „o misiune anunţată din scurt, pe distanţă mare în Orientul Mijlociu pentru a descuraja agresiunile şi reasigura partenerii şi aliaţii americani”. A fost un alt semnal pentru Iran, scrie Axios.  Hossein Dehghan, un consilier al liderului iranian a declarat săptămâna trecută pentru AP că o lovitură militară a SUA asupra Iranului ar putea declanşa un război în Orientul Mijlociu.

Oficialii israelieni citaţi au declarat că se aşteaptă ca Israelul să fie informat înaintea unui eventual atac asupra Iranului.

Citiţi şi: 

Pe final de mandat, preşedintele Donald Trump a vrut să atace Iranul

Ministrul de Externe iranian, despre revenirea la acordul nuclear: „Biden poate ridica toate sancţiunile prin trei decrete prezidenţiale”

Netanyahu: Nu trebuie să se revină la acordul nuclear cu Iranul, abandonat de preşedintele american Donald Trump

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite