Armata israeliană a lansat operaţiunea „Scutul nordic“ la frontiera cu Libanul

Armata israeliană a lansat operaţiunea „Scutul nordic“ la frontiera cu Libanul

FOTO AFP

Armata israeliană a anunţat că a detectat tuneluri subterane ale organizaţiei şiite libaneze Hezbollah şi a lansat operaţiunea „Scutul nordic“ pentru distrugerea lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lansată la graniţa cu Libanul, operaţiunea „Scutul nordic“ este doar ultimul episod dintr-o serie lungă de confruntări între armata israeliană şi această organizaţie paramilitară pro-iraniană văzută drept un inamic al statului evreu, scrie AFP.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat în faţa unor jurnalişti că aceste „tuneluri de atac“ au fost descoperite în teritoriul Israelului. El nu a precizat numărul lor, dar a dat asigurări că nu sunt operaţionale şi nu reprezintă o „ameninţare imediată“ pentru locuitorii din nordul Israelului.

„Am lansat operaţiunea Scutul nordic pentru a opri şi dejuca ameninţarea tunelurilor de atac ale organizaţiei teroriste Hezbollah“, a subliniat el, citat de AFP.

Potrivit lui, armata a stabilit o zonă militară închisă în sectorul vizat şi desfăşoară operaţiunea doar în teritoriul israelian.

„Considerăm activităţile Hezbollah drept un fenomen flagrant şi o încălcare clară a autorităţii israeliene“, a insistat purtătorul de cuvânt.

La 11 august 2006, rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate ONU a pus capăt unui război de 33 de zile între Israel şi Hamas. Circa 1.200 de persoane au fost ucise de partea libaneză şi 160 de partea israeliană.

Cu toate că Israelul şi Libanul sunt tehnic în stare de război, frontiera dintre cele două ţări a rămas calmă în ultimii ani.

Israelul construieşte în prezent la graniţa cu Liban un zid cu o lungime de 130 de kilometri pentru a stopa eventualele tentative de infiltrare din partea Hezbollah.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: