Armata israeliană a lansat circa 500 de proiectile peste sistemul de tuneluri al Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament în Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardament în Gaza FOTO EPA-EFE

Surse din armata israeliană afirmă că aproximativ 500 de proiectile au fost lansate simultan în noaptea de joi spre vineri peste sistemul de tuneluri din Fâşia Gaza folosit de mişcarea islamistă Hamas.

Potrivit unui ofiţer de rang înalt din armata israeliană, 160 de avioane de luptă F-16 şi F-35 au luat parte la atacul împotriva sistemului numit „Metroul din Gaza”.

Avioanele şi artileria israeliene au lansat simultan 500 de proiectile în cursul operaţiunii, care a avut loc după ce Tsahal masase trupe la graniţa cu Gaza şi anunţase pe surse o invazie terestră care nu s-a mai produs.

Nu se ştie dacă vreun combatant al mişcării palestiniene islamiste Hamas a fost ucis în cursul operaţiunii împotriva „Metroului din Gaza”. „Dar ar putea fi sute”, a spus ofiţerul israelian, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Armata israeliană a fost acuzată de manipulare după ce anunţase joi seara printr-un mesaj pe Twitter că lansează o invazie terestră în Fâşia Gaza. Invazia terestră nu a mai avut loc, însă avioane de luptă israeliene au bombardat poziţii ale Hamas din enclava palestiniană.

Potrivit unor surse citate de DPA, preluată de Agerpres, anunţul i-ar fi determinat pe numeroşi combatanţi Hamas să se retragă în tuneluri, după care armata israeliană a bombardat reţeaua timp de aproximativ 40 de minute.

Armata israliană susţine că nu a încercat să manipuleze pentru a le întinde o capcană combatanţilor palestinieni şi evocă o eroare de comunicare.

Conform ofiţerului israelian, armata ţării sale a atacat peste 650 de ţinte în Fâşia Gaza începând de luni. Potrivit acestuia, 31 de ateliere folosite de Hamas şi Jihadul Islamic pentru fabricarea rachetelor au fost distruse, iar cele două grupări nu a mai avut posibilitatea de a construi noi arme de acest tip.

Circa 2.300 de rachete au fost lansate începând de luni dinspre Fâşia Gaza spre Israel. 20% dintre acestea s-au prăbuşit în interiorul enclavei palestiniene, în timp ce 90% din cele care au trecut graniţa au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană „Domul de Fier”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite