VIDEO Ariel Sharon a murit. Cele mai importante momente din viaţa controversatului premier israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier israelian Ariel Sharon FOTO Reuters
Fostul premier israelian Ariel Sharon FOTO Reuters

După opt ani de comă, Ariel Sharon a murit. Considerat un erou al războaielor arabo-israeliene, care a condus Israelul din postura de premier între 2001 şi 2006, Ariel Sharon a fost însurat cu două românce şi a vizitat România în timpul regimului Ceauşescu.

Ariel Sharon s-a născut în 1928, în Palestina, teritoriu aflat la acea dată sub administraţie britanică. S-a remarcat în războaiele arabo-israeliene din anii 50-60 şi a urcat rapid în ierarhia militară. A fost unul din comandanţii brigăzii de paraşutişti 202, fondator al unităţii de comando 101 şi  comandant al trupelor de pe frontul de sud.

Pentru meritele sale în războiul de şase zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigadă. A intrat în politică în 1973 şi a făcut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea statului israelian. A fost pe rând consilier pe probleme de securitate, ministru al Agriculturii, al Comerţului, ministru al Construcţiilor, al Apărării sau de Externe. Considerat un erou naţional, Ariel Sharon a devenit în 2001 prim-ministru şi a condus Israelul din această funcţie până în ianuarie 2006, când în urma unui atac cerebral a intrat în comă profundă.

Lideri palestinieni: Ariel Sharon a fost „un criminal“ care s-a sustras justiţiei internaţionale

În fruntea Executivului, s-a făcut remarcat prin decizii controversate. Pentru a contracara terorismul, Sharon a decis asasinarea mai multor lideri ai grupărilor fundamentaliste paşestiniene.

Tot el este cel care a demarat construcţia Zidului de securitate, menit să asigure protecţia Israelului în faţa atacurilor teroriste. În februarie 2005, Sharon a încheiat un armistiţiu cu palestinienii, document care a pus capăt Intifadei.



În august 2005, Ariel Sharon, care a murit la vârsta de 85 de ani, a ordonat dezafectarea coloniilor evreieşti din Fâşia Gaza, teritoriu care a fost redat palestinienilor. Decizia a fost apreciata în plan extern, însă l-a îndepărtat de propriul sau partid, Likud (centru-dreapta) , ostil retragerii din colonii. Sharon a părăsit partidul şi a înfiinţat o altă formaţiune politică, numită Kadima (centru).

Spionat de securitate lui Ceauşescu

Într-o carte scrisă de fiul cel mic al lui Ariel Saron, Gilad, intitulată „Sharon: The Life Of A Leader”, acesta povesteşte un episod din timpul călătoriei tatălui său în România, în calitate de reprezentant al Armatei Israelului, în timpul regimului Ceauşescu.

Ariel Sharon a murit. Povestea surorilor românce căsătorite cu premierul israelian

Fiul lui Sharon spune că tatăl său ar fi descoperit un microfon în camera de hotel în care fusese cazat. Amuzat, a vorbit direct în microfon, lăudându-şi gazdele, dar totodată anunţând că a rămas fără săpun. În câteva minute, un angajat al hotelului i-a adus săpun, cel puţin aşa susţine autorul cărţii.
 
Căsătorit cu două surori din Braşov

Ariel Sharon a fost căsătorit cu Margolit Zimmerman din Braşov, care în anii 1950 a emigrat în Israel împreună cu familia. După ce Margolit a murit într-un accident de maşină, Ariel Sharon s-a însurat cu sora acesteia, Lily Zimmerman. În anul 1988, Ariel Sharon a vizitat România şi a mers împreună cu soţia sa Lily, să se întâlnească, la Braşov, cu comunitatea evreiască. Lily Sharon, fostă Zimmerman, a murit la 25 martie 2000, de cancer.
 


Citeşte şi:

Traian Băsescu: Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Israelului

Liderii israelieni regretă pierderea unui „prieten apropiat“ după decesul lui Ariel Sharon

Lideri palestinieni: Ariel Sharon a fost „un criminal“ care s-a sustras justiţiei internaţionale

Povestea surorilor românce căsătorite cu Ariel Sharon

Ţinerea în viaţă a lui Ariel Sharon, o „afacere” care costă, anual, jumătate de milion de dolari

Înrăutăţirea stării de sănătate în care se află fostul prim-ministrul israelian Ariel Sharon a dus la readucerea în faţa opiniei publice a mai multor probleme legate de etică, religie sau chiar financiare în ceea priveşte tratamentul care trebuie aplicat sau nu trebuie aplicat politicianului.

Opt ani în comă: cum este ţinut în viaţă Ariel Sharon

Fostul premier israelian Ariel Sharon este ţinut în viaţă, de opt de ani, de un sistem complex de aparate care, până de curând, au asigurat funcţionarea tuturor organelor, precum şi de un sistem de hrănire care-i oferă substanţe nutritive esenţiale, potrivit cotidianului „The Telegraph”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite