Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir FOTO AP
Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir FOTO AP

Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicându-le cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, a declarat, luni, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, la o zi după întreruperea relaţiilor diplomatice.

Pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi în Mecca şi Medina, a precizat al-Jubeir într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. El a explicat că decizia de suspendare a traficului aerian şi a relaţiilor comerciale cu Iranul a fost luată pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca „o ţară normală“ şi nu ca una „revoluţionară“ şi să respecte normele internaţionale înainte ca relaţiile să fie reluate.

Deciziile radicale de luni vin în contextul în care cu o zi înainte Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, după ce ambasada saudită din Teheran a fost atacată şi incendiată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de către manifestanţi iranieni înfuriaţi de executarea liderului şiit Nimr al-Nimr. Protestele au continuat duminică şi luni, reunind mii de participanţi.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat în ultimele trei zile, pe fondul execuţiei de sâmbătă a unui important lider şiit, Nimr al-Nimr, un cunoscut contestatar al regimului saudit, pentru acte de terorism, alături de alte 46 de persoane. Decizia conducerii saudite de a-l executa pe al-Nimr a declanşat un val de furie şi proteste în mai multe state din Orientul Mijlociu, cele mai dure critici venind din partea Iranului, care a calificat actele Arabiei Saudite de sâmbătă drept „iresponsabile“.

Sâmbătă, imediat după ce ministrul de Interne al Arabiei Saudite a anunţat executarea a 47 de persoane într-o singura zi, printre care s-a aflat şi şeicul Al-Nimr, Teheranul a ameninţat Riadul că va plăti „un preţ mare“ pentru această decizie. Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la prezenţa divină, pentru a fi răzbunată moartea şeicului al-Nimr. „Fără îndoială, sângele acestui martir vărsat în mod injust va aduce consecinţele sale şi mâna divină va pedepsi conducătorii saudiţi“, a avertizat Ali Khamenei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite