Arabia Saudită va permite femeilor saudite să şofeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabia Saudită va permite femeilor saudite să şofeze/ Foto: EPA
Arabia Saudită va permite femeilor saudite să şofeze/ Foto: EPA

Arabia Saudită a anunţat marţi că va permite femeilor să şofeze, punând capăt astfel unei lungi politici naţionale ce devenise un simbol global al represiunii la care sunt supuse femeile în regatul ultra-conservator, anunţă New York Times.

Această schimbare, ce va intra în efect vara viitoare, a fost anunţată la televiziunea de stat simultan cu un eveniment media organizat la Washington. Decizia subliniază costurile pe care această politică le-a adus reputaţiei internaţionale a regatului saudit şi, în special, speranţele Arabiei de a-şi îmbunătăţi astfel imaginea globală.

Arabia Saudită, locul de naştere al Islamului, este o monarhie musulmană condusă după preceptele legii Sharia. Oficialii saudiţi şi clericii musulmani au oferit nenumărate explicaţii pentru această politică în decursul anilor. Unii au afirmat că nu este propriu culturii saudite ca femeile să şofeze, sau că bărbaţii aflaţi la volan nu ar şti cum să răspundă femeilor în trafic. Alţii au susţinut că a permite femeilor să şofeze ar conduce la promiscuitate şi la prăbuşirea familiei saudite. Unul dintre clerici a susţinut, fără nicio dovadă, că şofatul afectează ovarele femeilor.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat în ultimii ani tot mai dur regatul saudit pentru această politică, în condiţiile în care adeseori femeile saudite au fost arestate şi chiar condamnate pentru nerespectarea acestei prohibiţii.

Această decizie vine în momentul în care prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, încearcă o transformare profundă a economiei şi societăţii saudite. În ciuda acestui anunţ, femeile saudite nu vor putea şofa imediat. Statul saudit nu are în acest moment infrastructura necesară care să le permită femeilor să obţină carnete de condus. În plus, membrii forţelor de ordine vor trebui pregătiţi asupra modului în care vor trebui să interacţioneze cu femeile, dat fiind faptul că în societatea saudită bărbaţii şi femeile interacţionează rareori.

Pe lângă scopul de imagine, această măsură are şi o latură economică. În condiţiile unui preţ al petrolului scăzut şi al numărului de slujbe guvernamentale tot mai mic, autorităţile saudite încearcă aducerea unui număr mai mare de cetăţeni în economia productivă. Fătă posibilitatea de a şofa şi cu costurile ridicate necesare angajării unor şoferi, femeile saudite aveau puţine stimulente de a se angaja.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite