Femeile din Arabia Saudită sfidează autorităţile ultraconservatoare: zeci de protestatare au condus maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de femei din Arabia Saudită, una dintre cele mai restrictive ţări din  lume, au ignorat avertismentele autorităţilor şi au condus în oraşele lor, luând parte la un protest naţional faţă de o regulă care le interzice să şofeze. Deşi site-ul activistelor a fost spart, clericii au cerut regelui saudit să le oprească, iar grupuri de bărbaţi le-au hărţuit, femeile s-au urcat la volan pentru a cere respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Mai multe femei din Arabia Saudită, una dintre cele mai restrictive ţări din  lume, au ignorat avertismentele autorităţilor şi au condus în oraşele lor, luând parte la un protest naţional faţă de o regulă care le interzice să şofeze. Deşi site-ul activistelor a fost spart, clericii au cerut regelui saudit să le oprească, iar grupuri de bărbaţi le-au hărţuit, femeile s-au urcat la volan pentru a cere respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Sâmbătă, 26 octombrie, a avut loc cel de-al treilea protest al femeilor faţă de interdicţia de a şofa impusă lor, primele două fiind organizate în 1991 şi în 2011. În acest an au participat peste 60 de femei, deşi au fost ameninţate de autorităţi.

Nu numai atât, organizatorii protestului au primit până la sfârşitul zilei 13 filmări şi alte 50 de mesaje telefonice de la femei  în timp ce conduceau sau care spuneau că se află la volan. „Pentru mine, a mă urca în maşină şi a face un lucru mărunt precum a-mi lua un cappuccino sau un lucru important, de exemplu să-mi duc copilul la camera de urgenţă (a spitatului)”, a spus Madiha al-Ajroush, mamă în vârstă de 60 de ani, care deţine un permis internaţional de conducere şi care a protestat în mod public încă din 1991.

De la surprindere la furie. Bărbaţii nu au ştiut cum să reacţioneze

O femeie a povestit cum s-a dus cu maşina până la un supermarket să facă unele cumpărături, fără să aibă neplăceri. Aceasta a recunoscut că bărbaţii din jurul ei au fost surprinşi, „pentru că nu sunt obişnuiţi să vadă femei la volan”.

Al-Ajroush nu a avut o experienţă la fel de liniştită. Aceasta s-a întâlnit cu o prietenă şi au plecat împreună să-şi cumpere câte o cafea, conducând pe străzile oraşului ei. Curând, cele două saudite au observat că sunt urmărite de o maşină de dimensiuni mici, albă, de care nu au reuşit să se piardă oricâte manevre au încercat.

Femeile s-au hotărât să se oprească într-un mall, iar Al-Ajroush a cumpărat o maşină de jucărie, galbenă, pe care i-a oferit-o unuia dintre bărbaţii care o urmăreau. „Bună! Azi este 26 octombrie şi vreau să-ţi dăruiesc acest cadou”, a spus saudita în timp ce înmâna jucăria. Bărbaţii au fost extraordinar de surprinşi de gestul femeii, au luat jucăria şi au plecat murmurând, a povestit Al-Ajroush.

Femeile- „ameninţarea societăţii”

Mesajul companiei este că femeile au dreptul să aleagă dacă vor să conducă sau nu. Eforturile activistelor sunt împiedicate de legea islamică interpretată de oficialii islamişti ultraconservatori, numită şi wahhabism, la care se adaugă criticile clericilor ce susţin că acordarea dreptului femeilor de a conduce ar destabiliza societatea saudită.

În ciuda opoziţiei puternice, femeile saudite cred că societatea are nevoie să se schimbe şi oferă drept exemplu tinerii care studiază în afara ţării, iar atunci când se întorc aduc cu ei noi perspective asupra culturii lor. Acesta sunt conştiente şi de faptul că populaţia tânără a Regatului Arabiei Saudite şi ascensiunea fulgerătoare a reţelelor de socializare vor ajuta ţara să devină din ce în ce mai deschisă spre noutate.

Şi site-ul activistelor (oct26driving.com) a fost spart săptămâna trecută, fiind în continuare nefuncţional.

„Nu vrem să încălcăm nicio lege”, a subliniat al Ajroush, „Aceasta nu este o revoluţie şi nici nu va fi transformată într-o revoluţie.”

Arabia Saudită rămâne totuşi una dintre cele mai restrictive ţări din lume atunci când ne referim la drepturile acordate femeilor. Prin lege, orice femeie saudită are un tutore bărbat, de obicei tatăl sau soţul, fără permisiunea căruia nu se poate căsători, nu poate lucra sau călători în afara ţării.

De asemenea, autorităţile saudite nu acordă femeilor permise de conducere, unele dintre ele fiind pedepsite prin arestare, concediere sau hărţuire. Săptămâna trecută, Ministerul de Interne a avertizat că îi va pedepsi pe toţi cei care „vor fi implicaţi în adunări sau proteste interzise ce militează pentru acordarea femeilor dreptul de a conduce o maşină”. Oficialii nu au specificat însă pedepsele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite