Arabia Saudită a extrădat aproximativ 15.000 de cămile qatariote

0
Publicat:
Ultima actualizare:
camile desert foto AP

Arabia Saudită, care a rupt relaţiile cu Qatarul pe 5 iunie, a emis ordine de extrădare vizând aproximativ 15.000 de cămile qatariote. Animalele au fost blocate zile întregi la graniţa dintre cele două monarhii din Golful Persic, fără apă şi mâncare, scrire Foreign Policy.

„Cămilele mureau de foame. O parte dintre masculi s-au luptat şi sunt în stare foarte proastă”, s-a plâns un proprietar de cămile din Qatar, furios. „Fratele meu încă mai are 10 sau 11 cămile în Arabia Saudită”, a adăugat el.

Imagini cu animalele înfometate au apărut în ziarele din Qatar pe 19 iunie, stârnind nemulţumirea populaţiei.

În faţa valului de furie populară, autorităţile au trimis provizii pentru animale şi au construit adăposturi temporare. În cele din urmă, animalele au ajuns înapoi în Qatar.

Qatarul, o peninsula cu suprafaţa de 11.500 de kilometri pătraţi din Golful Persic, nu are suficiente zone cu vegetaţie pentru a hrăni cămilele, care reprezintă o parte importantă a culturii tradiţionale şi care au un rol important în turism. În trecut, multe familii qatariote îşi trimiteau cămilele să se hrănească în Arabia Saudită.

Păstorii de cămile sunt nemulţumiţi de criza izbucnită între Doha şi majoritatea statelor din Golf. „Vrem pur şi simplu să ne trăim viaţa, să mergem în Arabia Saudită şi să avem grijă de cămilele noastre şi să ne întoarcem (în Qatar – n.r.) pentru a avea grijă de familia noastră”, s-a plâns un crescător de animale.

Departamentul de stat american este nelămurit cu privire la motivul izolării Qatarului 

Departamentul de Stat american şi-a exprimat marţi consternarea faţă de faptul că statele arabe din Golf nu au făcut publice informaţiile care au determinat boicotul politic şi economic împotriva Qatarului, transmite Reuters. 

 În cei mai duri termeni folosiţi la Washington de la izbucnirea disputei — remarcă Reuters — purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei SUA, Heather Nauert, a afirmat că pe măsură ce trece timpul, "există tot mai multe îndoieli privind acţiunile întreprinse de Arabia Saudită şi de Emiratele Arabe Unite", iar "în acest moment, nu putem să ne punem decât o întrebare simplă: oare acţiunile lor erau într-adevăr legate de preocupările privind presupusul sprijin al Qatarului pentru terorism, sau despre nemulţumirile înăbuşite de multă vreme între ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului?". 

"Acum, când au trecut mai mult de două săptămâni de la începutul embargoului, suntem consternaţi că statele din Golf nu au comunicat nici publicului, nici qatarienilor detaliile privind acuzaţiile aduse Qatarului", a adăugat Nauert.

Egiptul şi Bahrainul s-au alăturat sancţiunilor impuse de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, reaminteşte Reuters. Emiratele au anunţat săptămâna aceasta că sancţiunile nu vor fi ridicate decât dacă guvernul de la Doha acceptă cererile care urmează să fie formulate de statele arabe în zilele următoare.

Qatarul susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate şi refuză să negocieze înainte de anularea interdicţiilor comerciale şi de călătorie.

Poziţia oficială la Doha este că unele afirmaţii atribuite emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, care au dus la ruperea relaţiilor diplomatice cu vecinii, au fost postate pentru scurt timp pe site-ul de internet al agenţiei naţionale de presă ca urmare a unui act de piraterie informatică.

Ulterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut declaraţii mai dure despre Qatar, în timp ce Departamentul de Stat de la Washington a încercat să rămână mai neutru. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite