Arabia Saudită va construi un controversat oraş pentru femei

Arabia Saudită are planuri de construcţie a unui oraş nou, numai pentru femei, în încercarea de a le sprijini pe cele care doresc să lucreze, în condiţiile în care numai 15% dintre femeile din această ţară sunt prezente pe piaţa de muncă, relatează „Daily Mail".

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea din Arabia Saudită nu interzice femeilor să muncească, însă codul islamic Sharia, pune pe primul loc rolul femeii de soţie şi mamă.

Autoritatea saudită pentru proprietate industrială (Modon) are acum în sarcină să armonizeze situaţia de pe piaţa muncii din ţară cu cea din restul lumii moderne, astfel că acest oraş controversat, aflat în faza de proiectare, ar urma să fie construit începând de anul viitor.

Autorităţile speră că vor încuraja astfel femeile care îşi doresc o carieră, să poată să se angajeze fără a încălca legile islamice care guvernează ţara.

Totodată, municipalitatea din Hafuf, aflat în estul ţării, speră să atragă investiţii de 500 de milioane de riali (107 milioane de euro, n.r.) şi să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă pentru femei, în industriile textilă, farmaceutică şi alimentară.

Marile oraşe industriale din Arabia Saudită au deja fabrici deţinute de femei, precum şi companii în care personalul include o mică parte din populaţia feminină din oraşele respective.

În noul oraş, vor exista companii conduse de femei şi linii de producţie la care vor lucra exclusiv femeile.

Din această vară, femeile au început să înlocuiască bărbaţii angajaţi în magazinele de parfumuri şi produse cosmetice, la doar o jumătate de an după ce i-au înlocuit pe bărbaţii angajaţi în magazinele de lenjerie.

Însă în ciuda anumitor progrese înregistrate, drepturile femeilor din Arabaia Saudită sunt în continuare limitate prin legea islamică, ele fiind lipsite de anumite libertăţi fundamentale.

În septembrie 2011, regele Abdullah a anunţat că femeile vor putea vota şi candida la alegeri începând din 2015, însă Arabia Saudită este în continuare singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să conducă autovehicule.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările