Arabia Saudită avertizează Iranul: Nu dorim un război, dar nu vom ezita să reacţionăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat duminică Iranul, marele său rival regional, de atacurile asupra celor două tancuri petroliere produse joi în Golful Oman, într-un interviu acordat cotidianului Asharq al-Awsat, informează AFP şi Reuters.

"Regimul iranian nu a respectat prezenţa premierului japonez la Teheran şi a răspuns la eforturile (diplomatice) ale acestuia atacând cele două petroliere, dintre care unul era japonez", a declarat prinţul saudit, scrie Agerpres.

"Nu dorim un război în regiune (...) dar nu vom ezita să reacţionăm la orice ameninţare la adresa poporului, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi intereselor noastre vitale", a avertizat Mohammed bin Salman.

Sâmbătă, ministrul saudit al energiei Khaled al-Falih a solicitat un răspuns prompt şi decisiv la ameninţările la adresa aprovizionării cu energie, ce decurg din "recentele acte teroriste".

Iranul, acuzat de SUA şi Marea Britanie ca fiind la originea acestor atacuri, a negat cu vehemenţă orice implicare.

Iranul, riveran la Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează o treime din transportul mondial de petrol pe mare, a ameninţat în mai multe rânduri să blocheze strâmtoarea, în cazul unui atac din partea SUA.

Atacurile de joi au vizat o navă japoneză ce transporta metanol şi un petrolier cipriot ce transporta benzină naphta, în momentul în care şeful guvernului japonez Shinzo Abe se afla în vizită la Teheran în speranţa aplanării tensiunii dintre Iran şi SUA. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite