Arabia Saudită dă „aurul negru“ pe „aurul alb“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Economic Regele Abdullah (KAEC) FOTO Facebook
Oraşul Economic Regele Abdullah (KAEC) FOTO Facebook

Ghidată mult timp de o doctrină islamică ultraconservatoare, Arabia Saudită face paşi pentru a se întoarce la un islam moderat şi îşi deschide încet-încet porţile către turiştii din toate colţurile lumii.

Una dintre foarte puţinele frontiere interzise încă turismului de masă cade sub impulsul unui prinţ moştenitor care încearcă să-şi creeze o imagine de reformator. Arabia Saudită, un regat de 32,5 milioane de locuitori din Peninsula Arabă, vrea să arate că poate oferi lumii mai mult decât cele două moschei sfinte, Mecca şi Medina. Creierul acestei deschideri este influentul prinţ Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani, care şi-a propus să diversifice economia ţării sale.

Deşi petrolul asigură încă 87% din bugetul Arabiei Saudite, prinţul moştenitor şi sfătuitorii săi consideră turismul o potenţială mană cerească.

Intenţia este de a înlocui treptat veniturile din „aurul negru“ cu cele din „aurul alb“, iar paşii în acest sens sunt incluşi în ambiţiosul plan de restructurare economică „Vision 2030“, anunţat în 2016.

image

Prinţul moştenitor Mohammad bin Salman 

Turismul, unul dintre motoarele „Vision 2030“

Exprimându-se în cursul Forumului de la Davos, directorul general al Oraşului Economic Regele Abdullah, Fahd Al-Rasheed, a ţinut să sublinieze că Arabia Saudită intră în era post-petrol, cu „megapolisuri futuriste“.

Cunoscută pentru segregarea sexelor şi impunerea unui cod vestimentar adaptat rigorismului islamic, această ţară era până acum percepută drept o destinaţie improbabilă pentru turismul de masă, cu excepţia pelerinajelor la Mecca şi Medina.

Însă Fahd Al-Rasheed dezvăluie proiecte imposibil de imaginat acum câţiva ani.

„Intenţionăm să dezvoltăm porturi, industria divertismentului, construcţiile. Suntem convinşi că vom merge în direcţia bună“, a explicat el, citat de CNBC.

Autorităţile saudite vor să ajungă la o ţintă de 30 de milioane de vizitatori pe an până în 2030, adică aproape dublu decât astăzi. Pentru a-şi atinge obiectul, au anunţat o serie de proiecte şi au luat mai multe măsuri, mai ales pentru femei.

Staţiuni balneare de lux

Elementul central al acestei deschideri turistice este „Red Sea Project“, anunţat în august anul trecut şi descris pe contul oficial de Twitter drept o „experienţă de neuitat“. Acest proiect turistic de anvergură constă în transformarea a 50 de insule din Marea Roşie în staţiuni balneare de lux, care vor cuprinde în total 150 de kilometri de nisip alb, vulcani adormiţi, ruine istorice din Patrimoniul Mondial UNESCO, numeroase facilităţi, locuri de divertisment şi clădiri futuriste, construite după norme ecologice. Va fi o zonă semiautonomă extinsă pe o zonă de 34.000 de kilometri pătraţi între oraşele Al Wajh şi Umluj, situate la Marea Roşie. Lucrările sunt prevăzute să înceapă în 2019 şi să se încheie în 2030. Autorităţile nu au anunţat un cost estimativ al proiectului, dar va asigura din 2022, odată cu încheierea primei faze, şi accesul investitorilor străini.

Un oraş nou întins pe trei ţări

Un alt proiect este NEOM, anunţat în octombrie de prinţul Mohammad bin Salman. „NEOM“ va fi un oraş complet nou, pe coasta Mării Roşii.

„NEOM va fi construit pe baza unui sistem ground-up, pe zone libere, ceea ce îi va oferi oportunitatea de a fi diferit de alte locuri care au fost dezvoltate şi construite pe parcursul mai multor sute de ani“, a declarat prinţul moştenitor al Arabiei Saudite.

Noul oraş, care ar urma să se extindă în Egipt şi Iordania, va acoperi o suprafaţă de 26.500 de kilometri pătraţi. De asemenea, planurile vizează construcţia unui pod peste Marea Roşie care să facă legătura între noul oraş şi Egiptul şi restul Africii, pentru a permite formarea primei zone speciale independente care se va întinde în trei ţări.

Proiectul va fi concentrat pe nouă sectoare, incluzând energia, biotehnica, producţia media, divertismentul şi turismul, urmând a fi susţinut cu peste 500 de miliarde de dolari de Guvernul saudit, fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite şi investitorii locali şi internaţionali. 

image

Proiectul NEOM

Vize turistice pentru femei singure

Până la realizarea acestor proiecte, autorităţile suadite au luat o serie de măsuri mai concrete. În primul rând, au început să ridice interdicţiile pentru femei, permiţându-le să şofeze, să asiste la meciuri în tribune şi să intre în sălile de cinema.

arabia saudita femeie masina REUETRS

Femeile saudite vor avea dreptul să şofeze începând din iunie anul curent FOTO Arhivă

De asemenea, vor elibera în curând vize turistice. Într-un interviu acordat AFP luna trecută, prinţul Sultan bin Salman bin Abdelaziz, responsabil de sectorul turistic, a declarat că vizele electronice pentru Arabia Saudită vor putea fi obţinute din primul trimestru al anului curent. Regatul pregăteşte şi o viză specială pentru femei. De exemplu, o femeie va putea călători timp de 30 de zile singură în Arabia Saudită cu condiţia să aibă minim 25 de ani. Până acum, o femeie nu putea intra în Arabia Saudită fără a fi în compania propriului soţ sau a unui bărbat din cadrul familiei cu titlu de tutor.

Alcoolul, interzis

Dar interdicţia totală a alcoolului riscă să fie o frână pentru atragerea turiştilor occidentali, apreciază unii experţi.

„Nu vrem să renunţăm la cultura şi valorile noastre“, a afirmat prinţul Sultan, explicând decizia de a nu permite consumul de alcool.

Totuşi, conform unor zvonuri, autorităţile saudite ar putea permite consumul de alcool în anumite zone dedicate turiştilor străini.

Un concept nou

„Regatul este o comoară foarte mare“, a subliniat pentru AFP acest prinţ, menţionând existenţa unor peisaje uluitoare.

„Există mult potenţial, ştim acest lucru datorită creşterii cererii în baza noastră de date“, a declarat pentru AFP Justin Wateridge, directorul general al agenţiei Steppes Travel, cu sediul în Marea Britanie.

Turismul este un „concept nou“ pentru Arabia Saudită, afirmă Khaled Batarfi, un scriitor din Jeddah. „În moştenirea noastră tribală, este inacceptabil să serveşti pe altcineva, chiar dacă este invitatul tău“, scria el anul trecut în Saudi Gazette, îndemnând la deschiderea ţării către turism.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite