Apel palestinian la manifestaţii în ziua sosirii vicepreşedintelui american Mike Pence la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite Foto: EPA-EFE
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite Foto: EPA-EFE

Mişcarea Fatah a preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a lansat un apel la manifestaţii în interiorul şi în jurul Ierusalimului, miercuri, împotriva vizitei vicepreşedintelui american Mike Pence, aşteptat în acea zi în Oraşul Sfânt.

„Îndemnăm la manifestaţie miercuri la intrările în Ierusalim şi în Oraşul Vechi împotriva vizitei vicepreşedintelui american şi a deciziei preşedintelui Donald Trump“ (de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, n. red.), a informat într-un comunicat Fatah, care domină Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas.

Vicepreşedintele Statelor Unite, care urmează să efectueze o vizită în Egipt şi Israel, a anulat partea palestiniană a turneului său după refuzul lui Abbas de a se întâlni cu el, în semn de protest faţă de decizia lui Donald Trump, notează France-Presse, preluată de dhnet.be.

Anunţată pe data de 6 decembrie, decizia unilaterală a Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a declanşat furia palestinienilor şi a provocat un val de dezaprobare chiar şi dincolo de Orientul Mijlociu. 

Imediat după anunţarea acestei decizii, care se află în contrast cu politicile predecesorilor lui Donald Trump, dar care s-a numărat printre promisiunile emblematice ale campaniei sale electorale, mai mulţi analişti au atras atenţia că  timidele speranţe privind reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene riscă să fie subminate.

Însă, în ciuda furiei palestinienilor, Casa Albă susţine că, odată cu vizita lui Mike Pence, vrea să reînnoiască eforturile pentru relansarea procesului de pace, care se află într-un punct mort din 2014. Însă Washingtonul nu a precizat cum intenţionează să procedeze.

Pentru palestinieni, decizia americană prejudiciază nu doar rezultatul negocierilor de pace al căror obiect îl reprezintă statutul Ierusalimului. Ea neagă identitatea arabă a Ierusalimului de Est, ocupat şi anexat de Israel, şi sabotează aspiraţia lor de a-şi stabili într-o zi capitala viitorului lor stat la Ierusalimul de Est, comentează AFP, amintind că Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă“.

În acest timp, Consiliul de Securitate al ONU examinează un proiect de rezoluţie vizând respingerea deciziei preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Israelul drept capitală oficială a Israelului.

Proiectul de rezoluţie a fost iniţiat de Egipt, iar textul, citat de presa internaţiuonală, cere ca decizia unilaterală luată de Statele Unite să fie revocată. Acest proiect de rezoluţie ar putea fi supus la vot începând de luni.

Proiectul de rezoluţie subliniază că statutul Ierusalimului „trebuie rezolvat prin negociere“ şi exprimă „regrete profunde cu privire la recentele decizii privind Ierusalimul“, fără să menţioneze explicit Statele Unite.

Totodată, în text se arată că „orice decizie sau acţiune vizând să afecteze caracterul, statutul sau componenţa demografică“ a Ierusalimului „nu are forţă legală, este nulă şi neavenită şi trebuie să fie revocată“.

Diplomaţii se aşteaptă ca Statele Unite să facă uz de dreptul lor de veto pentru a bloca această rezoluţie ce ar urma să fie sprijinită de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate, notează News.ro.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a condamnat acest proiect de rezoluţie, care, în opinia lui, arată o tentativă a palestinienilor de a reinventa istoria. „Niciun vot sau dezbatere nu schimbă realitatea evidentă că Ierusalimul este şi va fi mereu capitala Israelului“, a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite