Apar noi detalii în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi dispărut fără urmă. Un suspect ar fi murit deja într-un „dubios accident de maşină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei 15 suspecţi în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi dispărut fără urmă după ce a intrat, la începutul acestei luni, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul ar fi murit într-un „dubios accident de maşină“ ce a avut loc la Riad, relatează presa turcă.

Potrivit „Yeni Şafak„, citat de „Hürriet“, este vorba despre Mashal Saad al-Bostani, în vârstă de 31 de ani, locotenent în Forţele aeriene regale saudite.  El s-a numărat printre cei 15 suspecţi care au ajuns pe 2 octombrie în Turcia şi au mers la consulatul saudit din Istanbul, unde Khashoggi, editorialist al cotidianului american „The Washington Post“, a fost văzut ultima dată. După numai câteva ore, suspecţii au plecat din misiunea diplomatică, părăsind Turcia.

Totuşi, publicaţia turcă a precizat că sursele sale nu au furnizat detalii despre accidentul de circulaţie şi că nici nu este clar care a fost rolul lui al-Bostani în acest caz, în care saudiţii sunt suspectaţi că l-ar fi torturat, decapitat şi tranşat pe Jamal Khashoggi, o voce critică la adresa regimului saudit.

De altfel, chiar oficiali turci au declarat pentru presă că jurnalistul disident a fost ucis în interiorul consulatului saudit, acuzaţii respinse însă de regimul de la Riad.

La rândul său, ziarul „Sabah“ a publicat imagini surprinse de o cameră de supraveghere în care apare un alt suspect - Maher Abdulaziz M. Mutreb, în vârstă de 47 de ani, care ar fi fost în trecut angajat al ambasadei saudite din Londra şi care ar fi aterizat la Istanbul pe 2 octombrie la ora 3:38 şi s-ar fi prezentat la consulat la ora 9:55.

La câteva ore după ce venirea lui Khashoggi la consulat, Mutreb a părăsit reprezentanţa diplomatică, plecând spre reşedinţa consulului saudit, iar la ora 17:58 a decolat de pe aeroportul Atatürk la bordul unui avion privat.

În urmă cu două zile, „New York Times“ a scris că Mutreb a călătorit adesea alături de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, cel mai probabil în calitate de bodyguard al acestuia. 

În acest timp, investigaţiile în cazul dispariţiei ziaristului continuă. Anchetatorii turci abia şi-au încheiat percheziţiile la consulatul Arabiei Saudite şi la reşedinţa consulului la Istanbul, agenţia de presă turcă Anadolu difuzând joi dimineaţă imagini cu legiştii care transportau mai multe genţi şi cutii cu probe strânse de la reşedinţa consulului Mohammad al-Otaibi, la o zi după ce acesta a părăsit Turcia cu un zbor de linie.

Imagine indisponibilă

Anchetatori turci transportând probe colectate din consulatul saudit Foto: EPA/EFE

Până acum, ancheta Turciei privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a scos la iveală înregistrări făcute de ceasul Apple pe care acesta îl purta la mână şi care indică faptul că a fost torturat şi ucis, după cum a anunţat publicaţia turcă „Sabah“. 

Înregistrările ar fi fost posibile în contextul în care jurnalistul saudit şi-a activat funcţia de înregistrare de pe iPhone înainte de a intra în consulatul de la Istanbul.

În acest context, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că Statele Unite au cerut deja Turciei înregistrările care ar dovedi că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit. „Nu-i acopăr deloc“ pe saudiţi, a dat asigurări Trump, notează News.ro. „Vreau doar să ştiu ce se întâmplă“, a adăugat el, precizând că aşteaptă ca adevărul să apară „până la sfârşitul săptămânii“, în contextul în care presa continuă să publice detalii înfiorătoare despre acest caz.

Spre prinţul moştenitor

Cazul jurnalistului dispărut este şi în atenţia serviciilor SUA, oficiali americani din domeniul informaţiilor fiind din ce în ce mai convinşi că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, are legătură cu uciderea lui Khashoggi, ceea ce ar reprezenta o provocare pentru Statele Unite, în contextul în care Casa Albă intenţionează să aibă o relaţie apropiată cu regatul saudit ultraconservator, scrie „New York Times“.

Totuşi, până acum, agenţiile de spionaj nu au reuşit să obţină dovezi directe despre implicarea prinţului, după cum au afirmat oficiali europeni şi americani citaţi de cotidianul anterior amintit. Potrivit unui oficial, deocamdată nu s-a putut concluziona că Mohammed bin Salman a ordonat direct uciderea lui Khashoggi sau că acesta ar fi vrut ca jurnalistul disident să fie capturat şi adus în Arabia Saudită.

Dar agenţiile de informaţii au tot mai multe dovezi circumstanţiale despre implicarea prinţului, printre care şi interceptări ale unor oficiali saudiţi care discută despre un posibil plan de a-l reţine pe Khashoggi, conform unor oficiali americani citaţi de „New York Times“.

Aceştia sunt de părere că, în contextul în care prinţul deţine controlul absolut asupra serviciilor de securitate, este foarte puţin probabil ca o astfel de operaţiune să fi avut loc fără ca el să ştie. 

O ofertă în care nu a avut încredere

La rândul său, cotidianul „Washington Post“ a scris că mai mulţi prieteni ai jurnalistului au afirmat că acesta a fost contactat în ultimele luni de oficiali saudiţi apropiaţi prinţului moştenitor, care i-ar fi oferit un post la nivel înalt în cadrul guvernului în cazul în care acceptă să se întoarcă în regat. Numai că Jamal Khashoggi nu a avut încredere în această ofertă, temându-se că este, de fapt, un şiretlic.

Potrivit unor interceptări ale unor oficiali saudiţi făcute de americani, adaugă „Washington Post“, Mohammed a ordonat o operaţiune pentru a-l ademeni pe Khashoggi din Statele Unite în Arabia Saudită, unde acesta ar fi urmat să fie reţinut. 

Tot „Washington Post“ a publicat miercuri ceea ce a prezentat ca fiind ultima contribuţie a lui Jamal Khashoggi, în care jurnalistul dispărut scrie despre necesitatea libertăţii presei în lumea arabă.

Din punctul de vedere al jurnalistului, această libertate lipseşte în mod crud în lumea arabă.

„Din nefericire, această situaţie probabil nu se va schimba“, scrie el în acest editorial transmis de traducătorul său cotidianului anterior menţionat a doua zi după dispariţia sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite