Ankara critică “declaraţiile iresponsabile” ale lui Netanyahu privind coloniile din Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mevlut Cavuşoglu, şeful diplomaţiei turce
Mevlut Cavuşoglu, şeful diplomaţiei turce

Autorităţile de la Ankara au criticat, duminică, “declaraţiile iresponsabile” ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a afirmat că va anexa coloniile israeliene din Cisiordania dacă va obţine un nou mandat după alegerile legislative.

“Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel prin încălcarea dreptului internaţional. Declaraţiile iresponsabile ale premierului Netanyahu, care au ca scop obţinerea de voturi cu puţin înainte de alegerile generale, nu pot şi nu vor schimba acest lucru”, a notat pe Twitter şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavuşoglu.

Benjamin Netanyahu a promis, sâmbătă, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania dacă va obţine un nou mandat după alegerile legislative de săptămâna viitoare.

Într-un interviu pentru Channel 12 News, acordat cu trei zile înaintea alegerilor de marţi, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, cum a procedat Israelul în urmă cu mulţi ani în cazul Ierusalimului de Est şi Platoului Golan.

“Cine spune că nu vom face asta? Discutăm despre acest lucru. Întrebaţi dacă vom trece la faza următoare? Răspunsul este da, vom trece la faza următoare. Voi extinde suveranitatea Israelului”, a spus Netanyahu, potrivit Reuters.

Netanyahu, care a dominat politica israeliană timp de o generaţie, luptă pentru supravieţuirea politică împotriva lui Benny Gantz, un fost şef de Stat Major al armatei israeliene. Actualul premier l-a acuzat pe Gantz că ar putea să pună în pericol siguranţa Israelului prin concesii teritoriale în faţa palestinienilor.

Coloniile din Cisiordania reprezintă unul dintre cele mai “încinse” subiecte în eforturile de restartare a discuţiilor de pace israeliano-palestiniene. În prezent, în Cisiordania locuiesc peste 400.000 de israelieni şi aproximativ 2,9 milioane de palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite