Analiză: Ce urmăreşte Donald Trump prin atacul asupra unei baze militare din Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Într-o mişcare majoră împotriva regimului Assad, preşedintele Trump a ordonat joi-noapte lansarea de rachete Tomahawk împotriva unei singure ţinte, baza al-Shayrat, unde se află aeroportul de unde, susţin SUA, au decolat bombardierele armatei siriene care au lansat armele chimice care au ucis marţi cel puţin 100 de oameni. Şeful Casei Albe lansează un mesaj lui Putin să-l lase din braţe pe preşedintele Assad.

Cu toate că-l avea drept oaspete de seamă pe preşedintele chinez XI Jinping, sau poate chiar de aceea, şeful Casei Albe, Donald Trump, nu a mai amânat şi a dat ordin să fie avertizat cu lovituri de Tomahawk preşedintele sirian Bashar al-Assad, care a permis, marţi,  un atac chimic asupra propriului popor.  

De altfel, China a cerut, vineri,  "să se evite deteriorarea situaţiei" în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată "folosirea armelor chimice de către orice ţară". 

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, a refuzat să clarifice faptul dacă preşedintele Xi a fost informat în prealabil despre atacul lansat de Washington şi nici nu a comentat dacă subiectul a fost abordat de cei doi preşedinţi. 

Întrebată dacă acţiunea militară a SUA în Siria trimite un mesaj Coreii de Nord după ultimele teste cu rachete efectuate de această ţară, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez s-a limitat să remarce că „pacea şi dialogul“ reprezintă calea pentru soluţionarea acestui conflict. 

„Este vital pentru interesele naţionale de securitate ale SUA să prevină şi să descurajeze proliferarea şi utilizarea armelor chimice mortale. În această noapte, fac apel către toate naţiunile lumii civilizate să ni se alăture în încercarea de a pune capăt măcelului şi vărsării de sânge în Siria şi de a înfrânge terorismul de toate tipurile şi facturile“, şi-a motivat liderul de la Casa Albă ordinul de atac.

 Joi, şeful diplomaţiei americane,Rex Tillerson a pledat pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce spusese exact pe dos în urmă cu o săptămână.

De-acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, ”rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian”.

Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.

Trump, impresionat de imaginile copiilor gazaţi

Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un ”impact enorm” asupra sa şi că ”atitudinea sa faţă de Siria şi Assad s-a schimbat clar”.

Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.

Liderul Casei Albe a semnat ordinul de atac apoi a cinat cu preşedintele Chinei

La câteva ore după atacul cu arme chimice de marţi, care a ucis aproape o sută de civili, între aceştia şi 30 de copii, în Siria, consilierii pe teme de informaţii ai preşedintelui SUA i-au oferit acestuia dovezi că liderul sirian Bashar al-Assad se află în spatele masacrului, potrivit unor oficiali citaţi de Reuters. Trump a cerut imediat o listă de opţiuni pentru pedepsirea lui Assad, susţin aceştia. Au urmat , pe aprcursul a două zile întâlniri cu responsabili ai Pentagonului.

În faţa primei sale crize de politică externă,Trump s-a bazat pe specialişti militari cu experienţă şi mai puţin pe consilierii politici care au dominat procesul de luare a deciziilor la Casa Alba, în primele săptămâni ale preşedintiei sale. Trump a dovedit că doreşte să acţioneze rapid, au mărturisit oficialii citaţi de Reuters.

Printre opţiunile prezentate lui Trump s-au numărat sancţiuni, presiuni diplomatice şi un plan militar de a lovi Siria, plan conceput cu mult înainte ca noul preşedinte să-şi preia atribuţiile.

Trump a avut multe întrebari, a spus că doreşte să se mai gândească şi a cerut detalierea opţiunilor. Miercuri dimineaţă, consilierii militari au spus că ştiu ce bază aeriană siriană a fost folosită pentru atacul chimic şi că au identificat avionul tip Suhoi-22 care a lansat atacul. Trump le-a spus să-şi concentreze atenţia asupra planurilor militare.

Joi după-amiază, pe când Trump se îndrepta spre Florida pentru întalnira cu omologul său chinez Xi Jinping, conducerea militara americană s-a reunit să finalizeze planul pentru lovituri militare în Siria. A urmat o nouă întâlnire, separată în Florida, apoi Trump a semnat ordinul pentru atacuri cu rachete, şi s-a dus să ia cina cu preşedintele Xi.

Armata SUA a prezentat jurnaliştilor imagini radar cu un avion al forţelor aeriene siriene care părăseşte aeroportul şi împraştie substanţe chimice asupra locuitorilor, porivit CNN.

Decizia lui Trump dea riposta prind bombardament împotriva bazei siriene a fost apreciată de majoritatea congresamilor americani, dar aceştia l-au avertizat pe preşedinte că nu poate începe un război unilateral fără consultarea prealabilă a Congresului, potrivit CNN.

    

Chiar dacă Washingtonul  nu cere nici acum plecarea lui Bashar, Donald Trump a trebuit să fie de acord că depravarea liderului sirian „nu poate fi ignorată în lumea civilizată, scrie „Le Monde“. “ Rex Tillerson, secretarul său de stat, a mers mai departe. El l-a denunţat pe preşedintele sirian, şi a spus că trebuie tras la răspundere pentru atac. Tillerson a subliniat în continuare „responsabilitatea morală“, în acest caz, cei doi aliaţi ai Damascului, Rusia şi Iran. Este mai mult decât o schimbare de ton”, constată Le Monde.

USA Today notează că prin lovirea ţintelor militare siriene, Trump  a dat semnalul că vrea să prevină repetarea unor atacuri chimice.

”Trump pare să parieze că Siria nu va recurge la represalii şi că aliaţii  lui Assad, Rusia şi Iranul, se vor abţine la rândul lor de la a răspunde.

Miliţiile iraniene  se află în Siria. Rusia a susţinut regimul Assad cu lovituri militare şi a întors soarta războiului civil , în favoarea Damascului. Armata SUA a notificat forţele ruseşti înainte de atacuri. 

Armata SUA a folosit o linie de comunicaţii deja stabilită, tocmai pentru a evita un incident între aeronavele SUA şi cele ale Federaţiei Ruse care zboară peste Siria. 

Comunicaţiile au avut loc prin intermediul unei linii speciale militare controlate de armata americană şi care operează din baza aeriană al-Udeid din Qatar, scrie „The Guardian“.

Această linie specială e folosită de obicei pentru a proteja piloţii din SUA şi Rusia care zboara deasupra Siriei şi pentru a evita posibile incidente aeriene sau atacuri reciproce. 

 

Optând pentru o intervenţie limitată se reduce posibilitatea de a atrage SUA într-un alt război major sau de a determina prăbuşirea regimului Assad, creând un vid de putere, care ar putea fi umplut de către statul islamic sau alţi extremişti din Siria”, notează USA Today.

Avertisment pentru ruşi să-l abandoneze pe Assad

Generalul american în rezervă Barry McCaffrey spune că  Pentagonul s-a coordonat cu ruşii, fără a li se da prea mult timp să reacţioneze. El mai spune că probabilitatea ca ruşii să-I confrunte pe americani era minimă. „S-ar putea ca acest eveniument să le dea de gândit dacă nu-i momentul să-l abandoneze pe Assad” , spune generalul în rezervă Barry McCaffrey.

Ofiţerul mai spune că este aproape cert că rachetele au fost reperate de sistemele radar ruseşti de tip S-300 care protejează instalaţiile militare de la Tartus şi Latakia. Atât Moscova cât şi Washington-ul au efective la sol şi un considerabil arsenal aerian în apropierea zonei operaţiunii.

“S-a ales opţiunea cu un risc relativ scăzut, şi faptul că n-a fost lovită apărarea anti-aerianî, care ar fi trebuit neutralizată dacă se preconizau raiduri aeriene, arată caracterul limitat al atacului.  A fost un mesaj. Urmeaza o pauză, o resetare, şi probabil încă o tentativă diplomatică de a-i influenţa pe ruşi”, spune şi amiralul în retragere James Stavridis, care a numit atacul, ordonat de preşedintele Trump fără consultarea Congresului, „moderat şi proporţional“.

Senatorul republican de Florida, Marco Rubio a spus că „evident, speranţa este că am asistat la prima mişcare a unui plan complex vizind încetarea ostilităţilor în Siria. Atâta timp cât Assad rămâne la putere, radicalismul se va perpetua”, a subliniat  Rubio.

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc, a declarat, vineri că loviturile aeriene americane în Siria constituie un "semnal" care ar trebui să-i facă pe ruşi şi iranieni să înţeleagă că nu mai pot susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. 

 "Acolo a fost dat un semnal, trebuie ca acum ruşii şi iranienii să înţeleagă că a susţine cum o fac ei, până aproape de josnicie, regimul lui Bashar al-Assad nu mai ţine, nu are sens", a declarat ministrul francez la postul de radio France Info.

Potrivit lui Ayrault, loviturile aeriene ale SUA constituie un "început de clarificare" a poziţiei americane, în condiţiile în care "în ultimele zile s-au auzit multe, chiar şi contrariul" actualei poziţii.

"Acolo are loc un act care este un fel de condamnare" a regimului Bashar al-Assad, în timp ce "impresia pe care am avut-o în ultimele zile este aceea că americanii aveau o prioritate, care este lupta împotriva Daesh, dar uitând de necesara tranziţie politică în Siria", a explicat ministrul francez de externe.

Trebuie revenit la o discuţie asupra bazelor acestei tranziţii, a susţinut Ayrault, exprimându-şi dorinţa ca negocierile de la Geneva "să nu fie o negociere de faţadă, ci o negociere profundă, sinceră şi eficientă". 

Ce crede Moscova

Cel mai recent atac cu rachete din partea SUA, asupra aeroportului militar din Siria, a fost pregătit cu mult timp înainte de a fi lansat şi ascunde mai multe interese în legătură cu Irakul pe care complexul militar industrial le are în zonă.

Ultimul atac american antirachetă asupra aeroportului militar din Siria este o încercare de a distrage atenţia de la situaţia gravă din Mosul, Irak, precizează într-un comunicat Ministerul rus de Externe, conform Sputnik International.

Oraşul Mosul din Irak este în prezent în pragul unei catastrofe umanitare. „Evident, acţiunea militară a SUA este o încercare de a distrage atenţia de la situaţia din Mosul, unde sute de civili au fost ucişi, iar catastrofa umanitară se profilează ca urmare a unor acţiuni, inclusiv a celor luate de coaliţia condusă de SUA", a declarat Ministerul rus de Externe. 

Potrivit ministerului, este evident că atacul cu rachete balistice al SUA „a fost pregătit în prealabil". „Este clar pentru orice expert că decizia privind atacul cu rachete a fost luată la Washington înainte de evenimentele din Idlib, care au fost folosite ca motiv pentru a demonstra forţa", a spus ministerul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite