ANALIZĂ Războiul prin interpuşi între Arabia Saudită şi Iran, faza pe rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre  Arabia Saudită şi Iran, cele mai mari puteri regionale care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu – Siria, Yeman, Liban, s-au deteriorat îngrijorător.

Arabia Saudită a acuzat Libanul că i-a declarat război din cauza agresiunilor comise de gruparea şiită Hezbollah, sprijinită de Iran, aceasta reprezentând o escaladare dramatică a crizei care ameninţă să destabilizeze mica ţară arabă. 

Libanul a ajuns în centrul unei rivalităţi regionale între Arabia Saudită şi Iran după ce sâmbătă, Saad al-Hariri, considerat un aliat al Arabiei Saudite, a demisionat de la conducerea Guvernului libanez, acuzând, în discursul de demisie, Iranul şi Hezbollah.

Ministrul saudit pentru zona Golfului Thamer al-Sabhan a declarat că guvernul libanez va fi tratat ca un guvern care declară război Arabiei Saudite din cauza a ceea ce el a numit "agresiunea Hezbollah".

Acuzând administraţia Hariri că într-un an de mandat nu a reuşit să ia măsuri împotriva Hezbollah, Sabhan a avertizat că există forţe care vor opri acţiunile Hezbollah şi "îi vor face să se întoarcă în peşterile Libanului de Sud", patria comunităţii şiite.

Într-un interviu acordat Al-Arabiya TV, el a adăugat: "Libanezii trebuie să cunoască toţi aceste riscuri şi să rezolve problemele înainte de a fi prea târziu".

El nu a precizat ce măsuri ar putea lua Arabia Saudită împotriva Libanului. Guvernul libanez nu a răspuns încă acuzaţiilor oficialului saudit.

Cotidianul libanez Al-Akhbar, apropiat de mişcarea şiită Hezbollah, scrie că  Saad Hariri, se află sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, dar colaboratori de-ai lui Hariri, cel mai influent politician sunit din Liban şi aliat apropiat al monarhiei saudite, au negat că fostul premier libanez ar fi fost plasat în arest la domiciliu în Arabia Saudită.

Ministrul de externe saudit Adel Jubeir a respins luni acuzaţia conform căreia Riadul l-a forţat pe Saad Hariri să demisioneze şi a precizat că acesta este liber să părăsească Arabia Saudită în orice moment.

Canalul TV Future, deţinut de familia Hariri şi postul Al Arabiya au anunţat că premierul Hariri a părăsit Riadul pentru Abu Dhabi unde va purta discuţii cu prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al Nahyan. 

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în acelaşi timp un apel la calm, la fel ca preşedintele parlamentului libanez, Nabih Berri. Hezbollah este considerată organizaţie teroristă de către Arabia Saudită şi este singura formaţiune libaneză care nu a renunţat la arme după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990). 

Că premierul Hariri nu se află într-o situaţia prea confortabilă în Arabia Saudită ar rezulta şi din faptul că un prinţ saudit, Abdul Aziz bin Fahd , cu care a avut relaţii de afaceri a fost ucis în timpul încercării autorităţilor de a-l aresta, parte vastului proces de epurare al elitelor saudite demarat de către prinţul moştenitor Muhammad bin Salman.

Abdul Aziz ar fi decedat atunci când contingentul său de securitate ar fi intrat într-un schimb de focuri cu forţele de ordine ce încercau să-l aresteze.

Prinţul Aziz era implicat în compania Saudi Oger Ltd, o campanie ce până când şi-a încheiat activitatea în vara anului trecut, se afla în proprietatea familiei Hariri. Fostul premier libanez, Saad Hariri, s-a aflat la conducerea companiei până la încetarea activităţii acesteia.

Cucerirea oraşului Deir ez-Zor de către forţele siriene, ajutate în mare măsură de trupele Hezbollah - aripa armată a Iranului în Liban - nu înseamnă doar căderea ultimului bastion al Statului Islamic în Siria. Este, de asemenea, punctul culminant al planului hegemonic al Teheranului în regiune, scrie „Le Pont“.

Hariri a văzut astfel influenţa sunită marginalizată sau zdrobită în  aproape tot Levantul - cu excepţia Iordaniei – dar şi spectacolul arestărilor din Arabia Saudită, care printre altele a arătat şi că Ryadul lasă Libanul să cadă fără a da vreo lovitură şiiţilor din Iran.

Acesta este motivul pentru care prim-ministrul Saad Hariri nu a avut de ales decât să-şi anunţe demisia – în mod ciudat, dintr-o ţară străină. Aceasta şi pentru a avea toate şansele să  repete soarta tatălui său, Rafiq Hariri, asasinat de Hezbollah în 2005. Şi mai ales, pentru că, a spus el, nu mai putea suporta "acţiunea distructivă" a statului iranian asupra Libanului.

Prin împingerea lui Hariri la demisie, Arabia Saudită tocmai a precizat că nu va accepta ca Libanul să cunoască soarta Irakului sau a Siriei. Riadul se bazează pe faptul că, fără Hariri şi partidul său, puterea devine negociabilă. Şi cunoscând înclinaţia libanezilor către discuţiile de bazar fără sfârşit, saudiţii pot spera că Hezbollah şi aliaţii săi se vor împotmoli în căutarea unui echilibru guvernamental improbabil. Asta dacă nu vor decide să ia puterea cu totul. Şi, în acest caz, va fi probabil, un nou război.

Rachetă lansată de rebeli dinspre Yemen, interceptată şi distrusă în zona aeroportului internaţional de la Riad

Coaliţia militară sub comandament saudit a închis luni toate frontierele Yemenului - aeriană, maritimă şi terestră -, acuzând Iranul că se află în spatele transferurilor de arme şi al unui tir de rachetă al rebelilor houthi asupra Riadului, care "ar putea echivala cu un act de război", transmite AFP.

Sâmbătă seară, o rachetă lansată de rebeli dinspre Yemen a fost interceptată şi distrusă în zona aeroportului internaţional de la Riad. Războiul din Yemen opune forţele guvernamentale, care au fost alungate în septembrie 2014 din capitala Sanaa, rebelilor houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (ramură a şiismului), foarte prezentă în nord, şi susţinuţi de Iranul şiit. 

În martie 2015, guvernul yemenit al preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi a primit susţinerea unei coaliţii militare de ţări musulmane predominant sunite şi condusă de Arabia Saudită. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conflictul din Yemen s-a soldat cu peste 8.650 de morţi şi circa 58.600 de răniţi, dintre care numeroşi civili. 

Tirul cu rachetă a realimentat tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran, rivali din Orientul Mijlociu, care au aruncat unul asupra celuilalt vina pentru situaţia actuală. 

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi avertizează că există riscul unui război între Iran şi Arabia Saudită, în urma escaladării tensiunilor între cele două ţări.

Liderul egiptean s-a declarat împotriva războiului într-o regiune care cunoaşte şi aşa destule conflicte, dar a spus că Egiptul sprijină monarhia saudită.

Iranul a ameninţat cu forţa sa militară, după ce Arabia Saudită a acuzat Teheranul de agresiune directă pentru că a livrat rachete rebelilor din Yemen. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite