ANALIZĂ Pariul riscant al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portrete ale preşedintelui Trump arese de palestinieni FOTO AFP
Portrete ale preşedintelui Trump arese de palestinieni FOTO AFP

Recunoscând capitala Israelului la Ierusalim, negociatorul Trump se avântă într-un mare pariu. Fie, împotriva tuturor aparenţelor, procesul de pace va primi un nou impuls, fie situaţia se va înrăutăţi accentuat, notează Le Figaro.

Dincolo de problema israeliano-palestiniană, această recunoaştere ar putea avea un impact negativ asupra întregii lumi arabe şi musulmane şi va pune în pericol apropierea cerută de Donald Trump între Israel şi ţările sunnite, în faţa inamicului comun şiit iranian. Dar faptul că Trump este gata să-şi asume riscul unui incendiu arată slabele progrese înregistrate de echipa sa de negociatori în regiune, condusă de ginerele lui, Jared Kushner, conchide ziarul francez.

Atunci când Trump l-a sunat pe preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, pentru a-i comunica decizia cu privire la Ierusalim, el a ţinut să adauge că se lucrează şi la un plan de pace.

Echipa preşedintelui Statelor Unite, condusă de ginerele şi consilierul său prezidential Jared Kushner, se pregăteşte să anunte un plan, la începutului anului 2018. Ceea ce nu se ştie este dacă partea arabă va mai fi dispusă să asculte, ţinând cont de simbolistica legată de recentul anunţ al lui Donald Trump, într-una dintre cele mai controvesate chestiuni, statutul Ierusalimului.

Planul de pace al Administraţiei americane

Ceea ce se ştie despre planul de pace al administraţiei este că va acoperi toate chestiunile spinoase între care Ierusalimul, frontiere, securitate, viitorul aşezărilor evreieşti din teritoriile ocúpate şi soarta refugiaţilor palestinieni şi va solicita Arabiei Saudite şi ţărilor din Golf să-i sprijine pe palestinieni, scrie europa liberă.

În conversaţia sa telefonică cu Abbas, Donald Trump i-ar fi spus interlocutorului său că palestinienii vor avea de câştigat de pe urma planului american, fără să ofere detalii. În replică,  Abbas a precizat că orice plan de pace trebuie să se materializeze într-un acord care prevede că palestinienii îşi au capitala în Ierusalimul de Est.

O sursă din Administraţiei a adaugat că preşedintele Statelor Unite i-a spus liderului palestinian că doreşte să discute direct aceste chestiuni şi l-a invitat la Casa Alba. Oficialităţi americane au arătat că Jared  Kushner sprijină decizia preşedintelui, fiind conştient însă că ea poate deraia procesul de pace.

Un indicator al reacţiei palestiniene este dacă Abbas se va întâlni sau nu cu vice-preşedintele Pence, când acesta se va afla în regiune, la mijlocul lui decembrie. O oficialitate palestiniană a spus că Pence nu este binevenit. Rămâne de văzut şi care va fi reacţia altor state arabe, unele aliate cu Statele Unite, în lupta împotriva terorismului. O oficialitate americana a spus că poziţia palestiniană este într-atit de şubredă, încât în cele din urmă un vor avea încotro decât să participe la procesul de pace, condus de SUA.

Un alt argument care se face auzit este că oferind Israelului ceea ce şi-a dorit, America poate acum şi solicita concesii de la premierul Benjamin Netanjahu. 

The Guardian scrie că decizia lui Trump este greu de înţeles în ceea ce priveşte istoria procesului de pace din Orientul Mijlociu. ”Însă o vom înţelege mai uşor dacă vom privi către propria sa carieră . Este ca o negociere în domeniul imobiliar din Manhattan, subminată de sensibilităţi politice, istorice şi culturale”, scrie ziarul britanic.

Dar, dincolo de o explicaţie legată de psihologia lui Trump, singura  explicaţie raţională este că Trump şi echipa sa au abandonat toate abordările convenţionale, mizând pe reţete controversate pentru a obţine o înţelegere.

Presa americană  dezvăluie că secretarul de stat Rex Tillerson şi Secretarul Apărării, James Mattis, s-au declarat împotriva deciziei preşedintelui Trump de a muta Ambasada SUA la Ierusalim, din motive legate de securitate.

Mattis şi Tillerson i-ar fi spus lui Trump că transferarea ambasadei ar pune în pericol diplomaţii şi trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu şi în ţările musulmane.

Presiuni internaţionale pentru anularea deciziei

Până una alta, miniştrii de externe ai ţărilor din Liga Arabă i-au cerut Washingtonului, într-o rezoluţie publicată duminică dimineaţa după o reuniune la Cairo, să anuleze decizia privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează duminică AFP.

În rezoluţie, miniştrii arabi afirmă că SUA „s-au retras din rolul de mediator al procesului de pace“ din Orientul Mijlociu şi cer ca Washingtonul "să-şi anuleze decizia asupra Ierusalimului". 

Miniştrii ţărilor membre ale Ligii Arabe s-au reunit sâmbătă seara, la sediul din Cairo, pentru o reuniune extraordinară în vederea formulării unui răspuns la decizia americană, care a provocat un val de nemulţumire în lumea arabă. 

Ei au îndemnat, de asemenea, comunitatea internaţională să recunoască un stat palestinian „cu Ierusalimul de est drept capital“, partea orientală a oraşului anexat din 1967 de către Israel. 

În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său francez Emmanuel Macron vor depune eforturi comune pentru a încerca să convingă Statele Unite să-şi reconsidere decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat sâmbătă o sursă prezidenţială turcă, citată de Reuters.

Cei doi lideri au convenit în timpul unei discuţii telefonice că această decizie este îngrijorătoare pentru regiune, a precizat sursa, adăugând că Turcia şi Franţa vor încerca împreună să determine Washingtonul să-şi revizuiască poziţia. 

Preşedintele turc a vorbit de asemenea la telefon sâmbătă cu preşedinţii Kazahstanului, Libanului şi Azerbaidjanului în legătură cu această chestiune, a mai spus oficialul turc. Miercuri, el a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) în Turcia săptămâna viitoare.

Anunţul făcut miercuri de preşedintele Donald Trump a provocat reacţii de nemulţumire în rândul aliaţilor occidentali ai SUA. La ONU, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie şi Suedia au cerut Statelor Unite "să prezinte propuneri detaliate pentru un plan de pace israeliano-palestinian". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite