Amnesty International: Turcia şi aliaţii săi au comis „crime de război“ în Siria

Amnesty International: Turcia şi aliaţii săi au comis „crime de
război“ în Siria

Bombardamente ale armatei turce în Siria FOTO EPA-EFE

Amnesty International acuză armata turcă şi aliaţii săi din Siria că au comis „crime de război“ în ofensiva dusă împotriva combatanţilor kurzi din YPG.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Forţele militare turce şi o coaliţie de grupări armate susţinute de Turcia au dat dovadă de un dispreţ ruşinos faţă de vieţile civile“, există „probe copleşitoare de crime de război“, denunţă ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului, citat de AFP.

Potrivit Amnesty International, armata turcă şi aliaţii săi s-au dedat la „execuţii sumare“ de civili şi au atacat zone rezidenţiale în nordul Siriei.

Amnesty International menţionează răpirea a doi angajaţi ai unei organizaţii medicale şi executarea unui politician kurd.

La 12 octombrie, Hervin Khalaf „a fost scoasă afară din maşină, bătută şi ucisă cu sânge rece cu foc de armă de combatanţi din Ahrar al-Sharqiya“, acuză ONG-ul. Un raport medical arată că avea „numeroase răni provocate de focuri de armă la cap (...), fracturi la picioare, faţă şi craniu“, potrivit Amnesty.

Lansată la 9 octombrie, ofensiva „Izvorul Păcii“ s-a soldat cu peste 500 de morţi, între care 72 de civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Joi seara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să-şi suspende ofensiva pentru cinci zile în vederea retragerii forţelor kurde la 30 de kilometri de graniţa turco-siriană.

În ciuda acuzaţiilor de crime de război, Ankara dă asigurări că a luat toate măsurile necesare pentru a evita uciderea unor civili.

Şi ONU a avertizat Turcia în privinţa comiterii unor crime de război în Siria de către aliaţii săi.

„Civilii, precum şi toţi cei scoşi din lupte, cum ar fi combatanţii capturaţi, trebuie să fie protejaţi“, a declarat referitor la acest subiect Rupert Colville, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: