Amnesty International: Forţele lui Assad folosesc înfometarea sirienilor ca armă de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele militare apropiate preşedintelui Bashar al-Assad utilizează tehnici de înfometare a civililor sirieni ca o armă de război împotriva opoziţiei, a anunţat de curând organizaţia neguvernamentală Amnesty International, potrivit BBC.

Organizaţia internaţională care luptă pentru drepturile omului a menţionat recent că cel puţin 128 de refugiaţi sirieni au murit înfometaţi în tabăra  Yarmouk, asediată în urma confruntarilor dintre forţele rebele şi cele apropiate puterii.

Amnesty International atrage atenţia că mii de oameni din Siria se confruntă cu „o criză umanitară catastrofală”, iar mulţi dintre ei sunt nevoiţi să mănânce chiar pisici, cîini sau iarbă din cauza lipsei totale de hrană.

Tabăra pentru refugiaţi din Yarmouk, acolo unde se estimează că sunt adăpostiţi circa 18.000 de sirieni şi palestinieni, a rămas fără energie electrică încă din aprilie 2013. De asemenea, cele mai multe spitale din zonă sunt închise după ce şi-au epuizat toate medicamentele de bază.

„Forţele siriene comit crime de război prin utilizarea foametei în rândul civililor ca o armă împotriva celorlalte grupuri combatante”, a declarat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu.

„Chinurile familiilor siriene care sunt nevoite să mănânce câini, pisici sau iarba, faptul că sunt atacaţi de lunetişti, toate aceste lucruri sunt detaliile de groază ale acestui război”, a mai spus oficialul de la Amnesty International.

Potrivit acestuia, guvernul sirian pedepseşte în mod colectiv toată populaţia civilă într-un război al preşedintelui cu anumite grupuri opozante. Directorul Amnesty International a făcut un nou apel ca autorităţile siriene să permita accesul agenţiilor umanitare pentru a acorda ajutor medical şi a furniza hrană civililor. Philip Luther a mai precizat că în prezent circa 60% din persoanele refugiate în tabăra de la Yarmouk sunt subnutrite.

Recent Consiliul de Securitate al ONU împreuna cu mai multe organizaţii umanitare au încercat să ofere ajutoare populaţiei siriene după ce un armistiţiu de încetare a conflictului pe trei zile a fost acceptat de putere şi opoziţie.

Războiul din Siria a provocat, în cei trei ani de conflict, moartea a peste 136.000 de persoane. De asemenea, se estimează că în ultimii trei ani, aproximativ două milioane de sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele natale.


Citeşte şi:

Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie pentru ajutor umanitar în Siria. Rusia şi China au fost de acord

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat o rezoluţie pentru ajutor umanitar în Siria. Decizia a fost votată în unanimitate.

Negocierile de pace de la Geneva privind Siria au eşuat. Marea Britanie arată cu degetul spre regimul Bashar al-Assad

A doua rundă a conferinţei de pace pe tema Siriei organizată la Geneva s-a încheiat sâmbătă, fără rezultat şi fără stabilirea unei noi serii de discuţii, anunţă Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe.

Ministru sirian: Negocierile în cadrul conferinţei Geneva II sunt „sortite eşecului”

Negocierile purtate de ţările occidentale şi reprezentanţii Siriei, în cadrul conferinţei de pace Geneva II, sunt „sortite esecului”, a anunţat, marţi, ministrul sirian al Reconcilierii naţionale, Ali Haidar, potrivit AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite