Americanii inaugurează podul aerian pentru a-şi salva colaboratorii din Afganistan. Prima mare reuşită militară confirmată post-retragere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
afganistan

Este o operaţiune militară pe care, de data asta, americanii nu au voie s-o rateze sau s-o îndeplinească incomplet şi sub bombe, aşa cum s-a întâmplat în momentele dramatice la Saigon când era evacuată ambasada americană.

De data asta, Preşedintele Biden a promis solemn că va fi asigurată în totalitate, fără excepţii, evacuarea întregului personal afgan folosit de armata americană, precum şi familiile acestora.

Pentru deschiderea acestui articol am ales o fotografie înfăţişând o scenă clasică din războiul afgan: o echipă americană discutând (sau interogând) un afghan, folosindu-se de serviciile unui interpret local.

Această categorie de oameni a devenit cea mai vânată ţintă în prima etapă a ofensivei talibanilor care se concentrează acum asupra celor trei mari oraşe ale ţării, în condiţiile în care, conform ultimelor rapoate, controlează jumătate din teritoriul naţional. Ei şi şoferii sunt cele mai duşmănite personaje, sunt "auxiliarii" care - şi de aici ura fără margini a talibanilor - însoţeau trupele nu numai în misiunile militare propriu-zise. Făceau mult mai mult, adică participau la interogatorii, transcriau textele înregistrărilor în engleză, erau trimişi să ia "contact personal aprofundat" cu compatrioţii lor şi după aceea să raporteze la serviciile de contrainformaţii sau, de cele mai multe direct ori, operativilor CIA lângă care stăteau în timpul "interogatoriilor extinse" în care era legal să fie folosite orice procedee de tortură.   

Acum ei ştiu că orice ar face, oricât de multe informaţii ar vrea să vândă sau orice sumă ar fi gata să plătească pentru a-şi asigura libertatea, pentru ei nu va exista milă şi vor fi ucişi împreună cu întreaga lor familie. Talibanii au anunţat cât se poate de public că au deschis iar sezonul de vânătoare şi că vor fi aplicate canaoanele Charia. De aceea, singura lor speranţă este ca armata americană să îndeplinească promisiunea făcută de Biden care deja a spus că toţi colaboratorii afgani şi familiile lor sunt aşteptaţi să ajungă în SUA. America este gata să-şi ţină promisiunea făcută celor care au ajutat armata SUA, a spus şeful Casei Albe:  

Există acum o procedură lungă de verificare prin care trebuie să treacă solicitanţii de repatriere în urgenţă prin podul aerian deja funcţional, au trecut proba primele 750 de persoane, asta însemnând - aşa cum a spus Russell E.Travers, consilier principal în cadrul National Security Council -un lot de 2500 de oameni dacă includem şi familiile. 

Autorităţile americane transmit că mai sunt în studiu peste 70.000 de cereri smilare, numărul total de cereri fiind posibil să atingă 100.000 conform unui oficial al Casei Albe citat de publicaţia Stars and Stripes. Lotul prim de 200 de oameni se află acum la Fort Lee, în Virgina, trebuie să treacă prin examene medicale, să primească vaccinul anti-Covid 19, să treacă apoi de un examen de securitate mai aprofundat şi de-abia după aceea să primească permisiunea de instalare definitivă pe sol american.  

Ziua de azi reprezintă o importantă piatră de hotar deoarece continuăm să ne îndeplinim promisiunea făcută acelor afgani care au acţionat umăr la umăr alături de trupele americane şi de diplomaţi în ulitimii 20 de ani în Afganistan. 

Joe Biden, Preşedintele SUA 

Dar este important că, prin decizia Congresului, tot acest pachet de verificări, oricât de complexe ar fi ele, se va face pe solul american şi nu în Afganistan sau într-o ţară terţă în aşteptarea vizei. Decizia respectivă poartă numele de Afghan Allies Protection Act şi acolo se spune că o persoană devine eligibilă doar după un an de angajare alături de forţele americane (în loc de 2 ani) şi în program pot participa şi cei care au oferit sprijin logistic armatei americane, în plus oferim vize pentru soţiile şi copiii interpreţilor afgani ucişi în timpul misiunii alături de trupele americane.  

Rămâne deschisă - nefiind încă precis reglementată - chestiunea statutului de urgenţă ce-ar putea fi acordat altor viitoare ţinte sigure ale răzbunării talibanilor, adică cetăţenii afghani care au lucrat în organizaţiile locale pentru apărarea drepturilor omului, funcţionarii din administraţia publică şi ziariştii. Dar există însă o veste de ultimă oră care le dă şi lor speranţe: Departamentul de Stat spune că afganii care "nu au îndeplinit perioada minimă de serviciu, dar totuşi au lucrat ca anagajaţi sau contractanţi, personal local interpreţi/translatori" pentru guvernul SUA, pentru forţele SUA sau NATO "toţi cei care au lucrat sau lucrează într-un program plătit de guvernul SUA sau în cadrul unui proiect din Afganistan finanţat printr-un împrumut oferit de o organizaţie media din SUA un ONG" împreună cu familiile lor vor fi consideraţi eligibili pentru programul de refugiaţi "US Refugee Admission Program)

  

afganistan

Este chiar foarte urgent să se întâmple aşa deoarece realitatea din teren începe să fie extrem de dificilă pentru forţele armate şi de securitate afgana. Cel mai important semnal negativ de securitate este că talibanii au avansat şi şi-au co1nsolidat într-atât de tare poziţiile încât au început să atace infrastructurile critice ale regimului de la Kabul, începând cu bombardarea cu rachete a aeroporturilor din Kandahar şi Herat. Dacă talibanii vor reuşi cumva să scoată aceste două aeroporturi din uz, cea mai mare parte a traficului aerian internaţional va trebui să se concentre pe Bagrm şi, în acest caz, este uor de bănuit spre că atacurile talibanilor vor încerca să se concentreze pe decolările şi aterizările de aeronave străine. Pe de altă parte, serviciile de informaţii occidentale avertizează despre concentrări de luptători ISIS şi Al-Qaeda care vin din Sira şi din taberele "din zona nimănui" dde la graniţa afgano-pakistaneză. 

În plus, relaţiile dintre administraţia de la Kabul şi SUA încep să fie puse pe un protativ din ce în ce mai ciudat, marcat acum de declafraţia abrută a preşedintelui afgan Ashraf Ghani de ieri, în faţa Parlamentului, atunci când afirma că SUA şi decizia de retragere a trupelor sunt vinovate pentru deriva de securitate în care este antrenat Afganistanul: 

"Motivul pentru care situaţia noastră actuală arată astfel este că decizia respectivă a fost luată în mod abrupt", a spus Ghani, avertizându-i pe americani că "vor exista consecinţe". Care ar fi acelea, n-a spus. Dar e uşor de văzut că locul lăsat liber de americani va fi aproape imposibil de securizat de forţele încă fidele, drept care să sperăm că într-adevăr scapă cine poate dintre aliaţii locali ai americanilor şi ai NATO. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite