Americanii cred că Rusia şi China au deja acces la secretele lui Edward Snowden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile de securitate din China şi din Rusia au deja acces la informaţiile secrete ale Statelor Unite ale Americii deţinute de fostul contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), acum fugarul Edward Snowden, susţin oficialii americani.

Nu se ştie exact câte sau ce informaţii periculoase deţine Snowden, însă cea mai mare întrebare este dacă Snowden, care a lucrat pentru NSA şi pentru CIA, a avut acces la planurile nucleare ale SUA, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale ţării, spune „The Washington Free Beacon“.

Chinezii ştiu deja tot ce ştia Snowden“, a declarat un oficial din SUA, care a adăugat că există rapoarte care susţin că agenţii Ministerului de Securitate din China au ţinut legătura cu Snowden în timpul lunii în care a locuit în Hong Kong.

Snowden a fost suspectat că este spion al Chinei, mai ales că dezvăluirile sale au avut loc înaintea summitului dintre preşedintele Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping. Într-o conversaţie online cu publicaţia „The Guardian“, din 17 iunie, Snowden declara că nu a dezvăluit nicio operaţiune americană împotriva unor ţinte militare. Acest comentariu sugerează că el avea acces la secrete militare, dar, până atunci, nu le dezvăluise.

SUA consideră că şi serviciile secrete ruse au întârziat plecarea lui Snowden din ţară pentru a-l putea interoga cu privire la programele NSA care se concentrează pe Rusia.

Serviciile secrete americane se tem de ce e mai rău, şi anume de faptul că Rusia şi China vor avea acces complet la documentele pe care le deţine Snowden, inclusiv ce mai are pe computerele NSA pe care le avea la el“, a declarat John Bolton, fostul subsecretar de stat de la Casa Albă, pentru „The Washington Free Beacon“.

Statele Unite ale Americii au solicitat ambelor ţări care i-au oferit găzduire lui Snowden să-l extrădeze, dar şi China şi Rusia au ignorat cererile. „Fără îndoială că va exista un impact asupra relaţiilor dintre ţările noastre“, a spus secretarul de stat John Kerry în timpul unei vizite în India.


Citeşte mai multe despre Edward Snowden

Scandalul PRISM şi „Metafora bibliotecii”

Într-un zig-zag pe mapamond acompaniat de reporterii surescitaţi ai canalelor TV grand-taille, Snowden cară în sacul de voiaj schiţele recent amorsatului scandal PRISM, excitând la culme activiştii pentru drepturile omului şi lipind emoticonul faţă-tristă conservatorilor adepţi ai armăturii ordinii şi controlului.

Ecuadorul neagă că i-ar fi oferit documente de călătorie lui Edward Snowden

Guvernul ecuadorian a dezminţit miercuri că i-ar fi furnizat un paşaport fostului consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională Edward Snowden, căutat de Washington sub acuzaţia de spionaj şi având paşaportul revocat de autorităţile americane.

Urzeala teoriilor în cazul Edward Snowden. „Oare Snowden chiar există?“

Se presupune că Edward Snowden a stat, timp de zile întregi, într-un terminal al aeroportului din Moscova, însă nu există nicio dovadă în acest sens. Absenţa sa dă naştere la noi teorii conspiraţioniste, iar Kremlinul profită de pe urma acestei situaţii, notează „Der Spiegel“.

Ministrul rus de Externe: „Snowden nu a încălcat vreo lege rusă, nu a intrat în Rusia şi poate merge unde doreşte”

Fostul consultant NSA Edward Snowden, care se află în prezent în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, nu a încălcat legile ruseşti şi are dreptul să plece din Rusia unde doreşte, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Grupurile teroriste folosesc informaţiile dezvăluite de Edward Snowden pentru a scăpa de supravegherea NSA

Agenţiile americane de informaţii întâmpină dificultăţi în supravegherea grupurilor teroriste, care au început să-şi schimbe metodele de comunicare după ce fostul consultant informatic Edward Snowden a dezvăluit mai multe documente secrete ale NSA. Consecinţele pot fi dramatice în cazul în care un complot terorist scapă de filtrele agenţilor americani sau dacă extremiştii reuşesc să-şi ascundă activitatea online.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite