Ameninţarea de sub ape. O placă tectonică uriaşă sub Oceanul Indian se rupe în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent, susţine că în foarte scurt timp – din perspectivă geologică – acest platou se va rupe în două, scrie Live Science.

Placa tectonică – cunoscută drept India-Australia-Capricorn – se fisurează cu 1,7 milimetri pe an, potrivit aceleiaşi surse.

Asta înseamnă că, peste un milion de ani, cele două bucăţi vor fi cu 1,7 kilometri mai departe decât sunt acum. ”Nu este o structură care să se deplaseze rapid, dar, totuşi, separarea se desfăşoară cu o viteză semnificativă, comparativ cu alte structuri de agest gen”, a declarat  Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător senior la Institutul de Fizică a Pământului din Paris şi coautor al studiului. 

Această placă tectonică se află la o adâncime atât de mare încât a trecut până acum neobservată. Însă două seisme deosebit de puternice au pus-o în evidenţă. Este vorba despre cutremurul din 11 aprilie 2012 care a avut o magnitudine de 8,6 şi unul de 8,2, petrecute în proximitatea Indoneziei.  

În fapt, a adăugat cercetătorul mai sus citat, nu este vorba despre o placă uniformă, ci despre trei asemenea plăci legate, care se mişcă împreună, în aceeaşi direcţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite