Ambasadorul turc la Bucureşti: „Moscheea nu mai este o chestiune bilaterală, ci naţională, a românilor. Ne vom retrage dacă poporul se opune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent în studioul Adevărul Live, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a vorbit despre proiectul privind ridicarea unei moschei în Bucureşti, pe un teren donat de Guvern Muftiatului. „Noi nu am forţat Guvernul să facă ceva împotriva poporului. Dacă poporul este împotrivă, noi ne dăm înapoi. Este o problemă naţională”, a explicat diplomatul în discuţia cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, şi jurnalistul Liviu Iolu.

Dan Marinescu: Ce părere aveţi despre scandalul legat de construirea unei mega-moschei la Bucureşti? 


Osman Koray Ertaş: Moschea din Bucureşti nu este un subiect nou pentru noi, liderii români şi turci discută despre asta de 10 ani.

De fapt sunt două teme:  construcţia unei moschei pentru comunitatea turcă din Bucureşti şi a unei biserici ortodoxe la Istanbul, precum şi a unui cimitir pentru comunitatea turco-tatară din Bucureşti şi un altul pentru comunitatea română din Istanbul.

La Bucureşti există un Cimitir al Eroilor Turci unde sunt înmormântaţi soldaţii căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial pe care îi comemorăm în fiecare an împreună cu prietenii noştri români. În partea din spate a cimitirului sunt îngropaţi membri civili ai comunităţii turce dar acolo nu a mai rămas nici un loc. Un nou cimitir este o necesitate reală.

Şi cu moscheea este aceeaşi situaţie.  În general la Bucureşti cu ocazia sărbătorilor religioase mii de oameni se adună pe stadion şi se roagă. Este necesar un lăcaş de cult în care oamenii să se roage.

Liviu Iolu: Am înţeles că şi Biserica Ortodoxa Română închiriază la Istanbul o biserică cu ocazia sărbătorilor religioase.

Osman Koray Ertaş: Da, cu permisiunea guvernului turc, este vorba de o biserică fără activiate permanentă, Biserica Sf. Parascheva.

În ceea ce priveşte cimitirul de la Istanbul, există un teren adecvat alocat în 2003, situat la distanţă faţă de centrul oraşului dar Istanbulul este un oraş foarte mare. Există  încă probleme referitoare la cimitirul de aici.

Revenind la moscheea de la Bucureşti, subiectul s-a discutat la nivel înalt aproape cu ocazia  fiecărei vizite oficiale şi de fiecare dată s-a afirmat  „Da, recunoaştem că este o necesitate reală, trebuie să lucrăm în acest sens”.

Nimeni nu s-a opus. Guvernul român a decis să aloce terenul, nu Turciei  ci unei instituţii româneşti, respectiv Muftiatului Cultului Musulman din România.  În mod normal nu exista nicio problemă, totul decurgea normal, ulterior au apărut însă unele declaraţii politice.

Ulterior oamenii au început să emită diverse păreri eronate. Una dintre ele se referea la faptul că  că 6.000 de studenţi arabi vor veni  în România. Ceea ce este fals. În ciuda faptului că Muftiul a negat acest lucru, zvonurile au continuat să se răspândească.

  Apoi, să privim şi din alt unghi de vedere: De ce şi-ar dori comunitatea musulmană să se construiască o mega-moschee în Bucureşti?
O comunitate musulmană trăieşte la Constanţa unde acum o sută de ani a fost construită de către regele Carol I o moschee cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane şi nu este nicio problemă. Nici când a fost construită nu s-a opus nimeni. La Bucureşti se doreşte o moschee cu o capacitate similară şi nu o mega-moschee. Dar am observat nişte reacţii neaşteptate. România este una dintre cele mai tolerante societăţi din această regiune, fără manifestări de islamofobie.

Comunitatea musulmană de aici este foarte bine integrată, cuprinzând nu  doar etnicii tătari şi turci din România dar şi turcii care au venit în România, după Revoluţie, şi-au întemeiat familii afirmă acelaşi lucru.

Subiectul referitor la moschee nu mai este o chestiunea  bilaterală. Noi nu am forţat Guvernul  să facă ceva împotriva  voinţei poporului român. Dacă poporul este împotrivă, noi ne retragem. Este o chestiune naţională. Turcia este o stat laic.

Misiunea noastră nu este aceea de a solicită  construirea de moschei în străinătate, noi acordăm sprijinul nostru  doar dacă este solicitat de către comunităţile locale.  În anii 90, la Tokyo unde sunt numai  zgârie-nori ni s-a solicitat  sprijinul pentru construirea unei moschei pe o parcelă îngustă de teren. Atunci am colaborat  cu autorităţile nipone, şi am construit o moschee pentru tătarii de acolo.

Anul trecut am construit o moschee în Washington.  Religia căreia turcii îi aparţin este cea a toleranţei, specifică teritoriului în care ei trăiesc. Este foarte important să continuăm în aceeaşi notă a toleranţei şi vom respecta orice decizie a poporului şi a guvernului român. Suntem foarte recunoscători Premierului şi Preşedintelui pentru susţinerea deosebită pe care ne-au acordat-o referitor la acest proiect. 

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, interviu exclusiv despre criza refugiaţilor:„Dacă România ne va solicita ajutorul în gestionarea crizei refugiaţilor, bineînţeles că vom ajuta” 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite