Algeria ameninţă că va opri exporturile de gaze către Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avertismentul Algeriei vine pe fondul creşterii preţurilor la gazele naturale, cauzată de războiul Rusiei cu Ucraina, transmite AlJazeera.

Algeria a ameninţat că îşi va suspenda exporturile de gaze către Spania, fapt care constituie cea mai recentă întorsătură dintr-un triunghi complex de tensiuni diplomatice între furnizorul de gaze, importatorul de gaze şi vecinul lor comun, Marocul, totul pe fondul creşterii vertiginoase a preţurilor determinate de războiul Rusiei cu Ucraina.

Spania a purtat discuţii cu Marocul pentru a ajuta regatul nord-african să-şi sporească livrările de gaze. Acest lucru ar putea fi posibil, permiţând Marocului să utilizeze instalaţiile de procesare din Spania, care ar putea gestiona importurile prin nave de gaz natural lichefiat (GNL), ce ar putea proveni de la o varietate de furnizori. Gazul ar putea fi apoi trimis în Maroc printr-o conductă existentă care traversează strâmtoarea Gibraltar.

Spania, însă, importă şi gaze naturale din Algeria. Iar Algeria se află în mijlocul unui îngheţ diplomatic profund cu Marocul, cu care împărtăşeşte o graniţă terestră. Algeria a rupt legăturile cu Marocul în august anul trecut. Apoi a sufocat una dintre sursele de gaz ale Marocului prin oprirea unei conducte de gaz care trecea peste graniţa lor comună.

Marocul a apelat la Spania pentru ajutor pentru a încerca să compenseze deficitul - o perspectivă care pare să nemulţumească profund Algerul.

Într-o declaraţie făcută miercuri seara, Ministerul Energiei din Algeria a avertizat că livrările de gaz pe care le trimite Spaniei printr-o conductă separată ce trece pe sub Marea Mediterană ar putea fi suspendate dacă gazul este apoi deviat în altă parte. O astfel de deturnare ar putea fi considerată o încălcare a contractului, „şi, în consecinţă, ar putea duce la ruperea contractului”, a avertizat ministerul.

Întrucât Spania este puternic dependentă de gazul algerian, ministerul său al energiei s-a străduit să calmeze furtuna, spunând într-o declaraţie că „în niciun caz gazul achiziţionat de Maroc nu va veni din Algeria”.

Până în octombrie anul trecut, o parte din livrările de gaz algerian către Spania veneau prin conducta care trecea prin Maroc, care a primit o parte din acea aprovizionare şi suficient gaz pentru a produce 10% din electricitatea sa. Dar regatul a pierdut acea sursă de energie atunci când acordul de distribuţie a gazelor pe 25 de ani s-a încheiat pe 31 octombrie, Algeria refuzând să-l reînnoiască.

Algeria încă trimite gaz în Spania printr-o a doua conductă, mai lungă, direct din Algeria la Almería, pe ţărmul de sud-est al Spaniei şi sub formă de GNL transportat în tancuri-navă.

În acelaşi timp, lipsit de gaz de la vecinul său, Marocul trebuie să plece la „vânătoare” de resurse mult mai departe.

Ministerul spaniol al energiei a declarat că Marocul ar putea achiziţiona GNL de pe pieţele internaţionale şi îl poate descărca într-o uzină de regazeificare de pe continentul spaniol. Odată procesat, gazul putea fi apoi exportat în Maroc, trimiţându-l pe conducta care, până în octombrie, transporta gazul algerian până în Spania.

Ministerul spaniol a declarat că planurile au fost concepute după ce Marocul a solicitat ajutor pentru a-şi garanta securitatea energetică. Ministerul a declarat că a vorbit cu Algeria în ultimele luni despre activarea acestui mecanism şi a comunicat miercuri planurile sale ministrului algerian al energiei.

Spania vrea să consolideze legăturile cu Rabatul, un jucător cheie în eforturile Uniunii Europene de a gestiona o creştere a imigraţiei din nordul Africii.

Tensiunile triunghiulare legate de gaze vin pe fondul unei crize internaţionale mai ample privind livrările şi preţurile combustibililor fosili, determinate de războiul din Ucraina.

Principalul furnizor, Rusia, foloseşte gazele ca efect de pârghie împotriva ţărilor care se opun invaziei sale în Ucraina. Gigantul energetic de stat rus Gazprom a informat în această săptămână Polonia şi Bulgaria, ambele membre ale UE şi NATO, că le suspendă aprovizionarea. Liderii polonezi şi bulgari au acuzat Moscova de şantaj.

Pe măsură ce ţările europene caută alternative la gazul rusesc, livrările din Algeria au căpătat o importanţă suplimentară. Italia, care se străduieşte, de asemenea, să renunţe la energia rusă, a încheiat luna aceasta un acord pentru a stimula importurile de gaze din Algeria. Spania este lider în energia eoliană şi solară, dar continuă să se bazeze pe importurile de energie - Algeria furnizând mai mult de o treime din consumul Spaniei de gaze naturale.

Conflictul dintre Maroc şi Algeria a forţat Spania la un act de echilibru delicat.

Conflictul dintre Maroc şi Algeria are rădăcini în mare parte în regiunea disputată a Saharei de Vest, o fostă colonie spaniolă din Africa de Nord, care este bogată în fosfaţi şi se învecinează cu zonele de pescuit fertile. Zona fost anexată de Maroc în 1976.

Algeria susţine însă, mişcarea de independenţă a Frontului Polisario din Sahara de Vest. În martie, şi-a rechemat ambasadorul la Madrid, în semn de protest, când Spania a susţinut un plan marocan de a acorda mai multă autonomie teritoriului contestat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite