Alegerile locale din Turcia. Partidul lui Erdogan pierde capitala Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mansur Yavas, candidatul opoziţiei, a câştiga alegerile în Ankara
Mansur Yavas, candidatul opoziţiei, a câştiga alegerile în Ankara

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a proclamat victoria partidului său AK în alegerile municipale de duminică, deşi coaliţia de guvernare pare să fi suferit pierderi în cel puţin două oraşe mari: capitala Ankara şi Izmir .

 Rezultatele preliminare arată că formaţiunea de origine islamică a lui Erdogan a obţinut aproape 45% din voturi. Formaţiunea opoziţiei seculare, Partidul Republican al Poporului, ar fi obţinut 30%, revendicându-şi victoria în capitala Ankara şi în cursa pentru primăria oraşului Izmir. Rezultatul este strâns în competiţia pentru primăria Istanbulului, cel mai mare oraş al Turciei. Opoziţia pare să fi câştigat majoritatea în consiliul municipal din Istanbul, dar Erdogan a spus că şi partidul său ar rămâne şi aici foarte popular.  

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător în alegerile locale din Ankara, prima victorie din capitală asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) şi a contestat că AKP ar fi câştigat la limită în Istanbul, informează Reuters.

Liderul CHP Kemal Kilicdaroglu a afirmă că formaţiunea sa politică s-a impus în cele două mari oraşe ale Turciei şi că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

La Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP Mansur Yavas a obţinut 50.6%, devansând cu 3.4% contracandidatul AKP.

AKP contestă rezultatele de la Ankara

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, a anunţat luni că va contesta rezultatele alegerilor locale la Ankara, unde candidatul opoziţiei se situa pe primul loc, potrivit rezultatelor provizorii, transmite Reuters.

Candidaţii AKP, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-au situat pe locul secund atât în capitală, cât şi la Istanbul.

Secretarul general al AKP, Fatih Sahin, a declarat presei că partidul va contesta rezultatele în toate districtele Ankarei şi se aşteaptă să obţină astfel "progrese importante".

La Ankara, după ce s-au numărat peste 92% din voturi, Mansur Yavas, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie), avea 50,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai multe decât reprezentantul AKP.

Numărătoarea pentru Istanbul continuă

Rezultatele parţiale ale alegerilor municipale desfăşurate duminică în Turcia îl clasează în frunte, la Istanbul, pe candidatul opoziţiei, a anunţat luni preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei, Sadi Guven, după ce cei doi candidaţi în cursa pentru primăria oraşului şi-au revendicat succesiv victoria, informează AFP.

Astfel, candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a obţinut 4.159.650 de voturi contra 4.131.761 acordate pentru fostul premier Binali Yildirim, candidatul majorităţii, a declarat Sadi Guven, care a insistat totodată că sunt în curs de examinare recursuri pentru puţin peste 80 de de voturi.

Atât Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Erdogan cât şi principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), au declarat luni că au câştigat cu un scor strâns alegerile municipale din Istanbul care au avut loc duminică, informează Reuters.

Într-o declaraţie pentru presă acordată în Istanbul, candidatul CHP Ekrem Imamoglu a afirmat, citând numărătoarea făcută de propriul partid, că a câştigat alegerile cu aproape 28.000 de voturi faţă de contracandidatul AKP.

Peste câteva minute, şeful provinciei Istanbul al AKP a declarat că cel care a câştigat scrutinul municipal este candidatul partidului său Binali Yildirim, cu o diferenţă de 4.000 de voturi.

La Istanbul, posturile de televiziune au transmis că după numărarea a 98.8% din voturi, se înregistra un scor extrem de strâns între candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim, care a obţinut 4.111.219 de voturi şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, pentru care au votat 4.106.776 de alegători. Yildirim şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat. Canalele de televiziune nu au mai actualizat informaţiile privind rezultatul numărării voturilor după declaraţia candidatului AKP.

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de stat Anadolu, citate de AFP, Yildirim conducea la Istanbul cu 48.71% faţă de 48.65% , cât a obţinut Imamoglu, după numărarea a 98% din voturi.

În cadrul unei conferinţe de presă în Istanbul, preşedintele Erdogan a declarat că partidul său controlează 16 din 30 de municipii. Anterior desfăşurării scrutinului de duminică, partidul său deţinea controlul asupra a 18 municipii. Şeful statului turc nu a numit cele două municipii asupra cărora formaţiunea sa a pierdut controlul.

Preşedintele Erdogan a declarat că se pare că AKP a pierdut în alegerile municipale din Istanbul, dar a adăugat că AKP rămâne "partidul numărul unu" din Turcia.

"Trebuie să acceptăm că am câştigat şi am pierdut unele oraşe; aceasta este un lucru necesar în democraţii", a declarat şeful statului turc, potrivit Reuters.

Erdogan s-a angajat să se concentreze asupra economiei, în perspectiva alegerilor generale din 2023: "Avem înainte o lungă perioadă de timp, în care vom realiza reforme economice fără a compromite regulile unei economii de piaţă libere".

Preşedintele turc a mai afirmat, conform AFP, că partidul de guvernământ îşi va corecta "slăbiciunile" constatate la aceste alegeri locale.

La scurt timp după discursul preşedintelui turc, directorul de comunicare al acestuia, Fahrettin Altun, a precizat pe Twitter că remarcile şefului statului privind rezultatele din Istanbul nu contrazic declaraţia de victorie a candidatului AKP Binali Yildirim. "Preşedintele nostru nu a avut nicio remarcă asupra Istanbulului care să contrazică declaraţia domnului Binali Yildirim", a susţinut Altun.

Au fost primele alegeri municipale după reforma constituţională din 2017 prin care Erdogan şi-a sporit competenţele executive.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite