Alegerile din Israel. Cele două partide rivale merg cap la cap şi totuşi Netanyahu „a pierdut”, „magia s-a risipit”. Premierul a răguşit pe străzi cerând voturi

Alegerile din Israel. Cele două partide rivale merg cap la cap şi totuşi Netanyahu „a pierdut”, „magia s-a risipit”. Premierul a răguşit pe străzi cerând voturi

FOTO EPA-EFE

Lupta pentru supravieţuirea politică continuă pentru cel mai longeviv prim-ministru al Israelului Beniamin Netaniahu: chiar dacă rezultatele de la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare de marţi nu indică un câştigător clar, poziţia liderului partidului de dreapta Likud este substanţial slăbită, după cum arată propriile apeluri disperate la susţinătorii săi, relatează Reuters şi AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivi exit poll-urilor, partidul de dreapta al lui Nataniahu ar fi obţinut între 31 şi 33 de locuri din cele 120 versus un număr între 32 şi 34 de locuri obţinute de partidul de coaliţia de centru Albastru şi Alb a principalului rival, fostul general Benny Gantz.
 
La prima vedere, niciunul dintre ei nu are suficientă suţinere pentru o coaliţie de guvernare, astfel că fostul aliat al lui Netaniahu, Avigdor Lieberman, liderul partidului de extremă dreaptă Yisrael Beitenu, se poate dovedi decisiv pentru a înclina balanţa într-o parte sau alta.
 
„Netaniahu a pierdut, dar Gantz nu a câştigat”, spune un influent comentator israelian de televiziune.
 
Fără cele 10 locuri ale fostului aliat, impasul e cert: Likud poate fi susţinut de doar 57 de parlamentari pentru o coaliţie de dreapta, în timp ce Albastru şi Alb nu ar putea atrage mai mult de 59 pentru un guvern de centru-stânga.
 
„Pentru noi nu există decât o singură opţiune, şi anume un guvern  de uniune naţională liberal între  partidele Israel Beitenu, Likud, şi Alb şi Albastru", a declarat Avigdor Lieberman în timpul unui marş de campanie în Ierusalim. Conform proiecţiilor, partidul său ar obţine un scor dublu faţă de rezultatele alegerilor din aprilie.
 
Lieberman este liderul partidului de extremă dreaptă Israel Beitenu. Benny Gantz conduce coaliţia liberală de centru Albastru şi Alb. Netaniahu conduce partidul de dreapta Likud.
 
Potrivit CNN, Lieberman a spus că niciun alt tip de coaliţie nu-l poate convinge, chiar dacă i-ar aduce mai multe ministere: „Chiar şi un guvern de uniune naţională care nu ne include şi pe noi e mai bun decât alternativele înguste”, a spus el.
 
Anshel Pfeffer, autorul unei biografii a actualului premier israelian - care timp de 10 ani, înainte de a fi vulnerabilizat de acuzaţiile de corupţie, şi-a câştigat alegătorii prin concentrarea pe problemele de securitate - a scris într-o publicaţie de stânga că „magia s-a risipit” şi doar un rezultat miraculos  al alegerilor, care să infirme exit poll-urile, ar putea arăta contrariul.
 
Adresându-se suporterilor după aflarea rezultatelor de la ieşirea de la urne, Lieberman i-a cerut preşedintelui Reuven Rivlin să invite liderii celor două partide rivale să se întălnească vineri, înainte de rezultatele finale, pentru a explora ideea formării unui guvern de uniune naţională.
 
Construirea unei coaliţii de guvernare se arată complicată: Lieberman a spus că el nu s-ar alătura unei alianţe în care se alfă partide ultraortodoxe – aliatele tradiţionale ale lui Netaniahu, iar Gantz a exclus să guverneze alături de actualul premier dacă acesta va fi pus sub acuzare în cazurile de corupţie.  Netaniahu urmeaza să fie audiat în octombrie în legătură cu acuzaţiile de corupţie. De altfel, în mod previzibil, în campaniile electorale, oponenţii premierului, inclusiv Gantz, au subliniat acuzaţiile de luare de mită şi fraudă în 3 cazuri de corupţie.

 

Diferenţe minore

 
Campaniile celor două partide principale nu s-au deosebit prea mult în chestiuni importante: eforturile regionale împotriva Iranului, conflictul palestinian, relaţiile cu SUA şi economia.
 
Dacă Netanyahu şi-a anunţat intenţia de a anexa Cisiordania ocupată, şi Albastru şi Alb a promis că va întări aşezările evreieşti în Cisiordania, numind Valea Iordanului „graniţia estică de securitate”.
 
Un eventual sfârşit al epocii Netaniahu e destul de puţin probabil că va schimba semnificativ politica în chestiunea intens dezbătuta a procesului de pace cu Palestina, care s-a prăbuşit în urmă cu cinci ani.
 
În ultimele ore de campanie, Netaniahu le-a solicitat disperat votanţilor să-l susţină în eforturile de a împiedica ceea ce a descris ca „dezastrul” unei guvernări de stânga.Premierul a răguşit pe străzi şi a lasat îndemnuri pe reţelele sociale; a folosit chiar o portavoce într-o staţie de autobuz din Ierusalim. 
 
Unul dintre cei prezenţi a spus că Netaniahu e singurul demn de poziţia de premier, întrucât în ceea ce-l priveşte pe acesta din urmă „cel puţin ştiu la ce să mă aştept”.
 
Potrivit AFP, premierul israelian şi-a avertizat susţinătorii că poate pierde dacă nu se prezintă la vot, întrucât votanţii de stânga şi cei arabi vin în număr mare la urne pentru a-l scoate de la guvernare.
 
Pe altă parte, rivalul său Gantz a cerut votanţilor să respingă corupţia şi „extremismul”. „Votăm pentru noi speranţe, pentru a aduce schimbarea”, a spus acesta.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: