Alegerile care vor schimba faţa lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2012, cetăţeni din aproape o treime din ţările lumii vor fi chemaţi la urne, printre aceştia şi românii.

Anul acesta, în 59 din cele 193 de ţări ale lumii vor avea loc alegeri prezidenţiale sau legislative. Indiferent în care parte a lumii se vor derula aceste scrutine, ele vor avea un impact asupra vieţii a 53 la sută din populaţia lumii.

În Statele Unite, la 6 noiembrie vor avea loc alegerile prezidenţiale. Barack Obama, primul american de culoare ajuns preşedinte al SUA, va candida pentru un nou mandat. Deocamdată, lumea este cu ochii pe alegerile primare de la republicani pentru a afla cine va fi adversarul lui Obama : Mit Romney, Newt Gingrich, Rick Perry sau Rick
Samtorum?

În Rusia, la începutul primăverii, Vladimir Putin vrea se întoarcă la Kremlin după scrutinul din 4 martie, în care nu are un contracandidat care să conteze. Între 22 aprilie şi 6 mai, Sarkozy va lupta să rămână la Elysée şi după scrutinul prezidenţial în care are cel puţin doi contracandidaţi serioşi: socialistul François Hollande şi criza economică.

 În octombrie, Partidul Comunist Chinez îşi va alege secretarul general. Numele acestuia nu este un secret: Xi Jinping, actualul vicepreşedinte, în vârstă de 59 de ani, care va ocupa şi postul de preşedinte al Republicii Populare în martie 2013, în locul lui Hu Jintao. Totodată, actualul vicepremier, Li Kegiang, 57 de ani, îi va succeda premierului Wen Jiabao.

Cetăţenii din Coasta de Fildeş vor fi chemaţi şi ei la urne, în martie  Foto: afp



Alegerile din Egipt: inch'allah

În Egipt, dacă actualul calendar fixat de Consiliul Suprem al Armatei se respectă, egiptenii îl vor alege la jumătatea lunii iunie pe succesorul preşedintelui Hosni Mubarak. După ce Fraţii Musulmani au luat aproape totul în alegerile legislative, Occidentul ar prefera că preşedintele să fie din altă tabără.

Până la această oră, patru sunt personalităţile care şi-au anunţat intenţia de a candida pentru funcţia supremă în stat : Mohamed el-Baradei, 69 de ani, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Amr Moussa, 75 de ani, fost secretar general al Ligii Arabe şi doi islamişti, Abel Moneim Abdoul Fotouh, 60 de ani  şi scriitorul Mohammed Salim al-Awa, 69 de ani. Militarii ar putea să vină şi ei cu propriul candidat, poate un general în retragere care să le apere dominaţia politică şi imperiul economic.

image

Rămâne de văzut dacă americanii îi mai dau credit lui Obama Foto: afp



Prezidenţialele din 14 ianuarie din Taiwan ar putea însemna o mână întinsă spre China sau o confruntare cu Beijngul. Cei doi politicieni care se confruntă sunt actualul preşedinte, Ma Yang Jeou, 61 de ani, liderul partidului naţionalist Kuo Min Tang şi Tsai Ing-wen, reprezentantul Partidului Democratic Progresist. Acest scrutin este urmărit cu mare atenţie la Bejing, care consideră că Taiwanul este parte integrantă din China. 

Chavez are un contracandidat

Hugo Chavez, la putere de 13 ani, are, la alegerile din 7 octombrie din Venezuela, un adversar redutabil: Henrique Capriles Radonski, 39 de ani, guvernator de Miranda ( a doua cea mai populată regiune a ţări). Pasionat de basket şi motociclete, Radonski se prezintă drept un reprezentat al „stângii moderne", după model brazilian.

Mexicul, epuizat după războiul drogurilor

În Mexic vor avea loc alegeri prezidenţiale la 1 iulie. Scrutinul de anul acesta ar putea readuce la putere Partidul Revoluţionar Instituţional, care fost în fruntea Mexicului 71 de ani, până să fie spulberat la urne în 2000.

Deşi nu şi-a spălat încă toate păcatele, va prezenta pentru alegerile acestea o figură simpatică, în persoana lui  Enrique Peña Nieto, 45 de ani, dinamicul şi charismaticul guvernator al statului Mexico. După moartea soţiei sale în 2007, el s-a căsătorit cu actriţa de telenovele Angelica Rivera, formând cel mai simpatic cuplu din ţară. Rămâne de văzut dacă toate aceste atuuri îi vor fi de ajuns să-l învingă pe preşedintele în exerciţiu, Felipe Calderon, cel care a declarat război cartelurilor drogurilor şi a trimis armata contra lor.

image

Egiptenii îl vor alege pe succesorul lui Mubarak Foto: reuters



Tot anul acesta, după scrutinul prezidenţialelor din 19 decembrie, deputata Park Geun-hye ar putea deveni prima femeie-şef de stat în Coreea de Sud.  Şi în India anul acesta, în iulie, i se încheie mandatul actualei preşedintă, Pratibha Patil, în vârstă de 77 de ani. Şeful statului este ales aici prin sufragiu indirect, pentru un mandat de cinci ani. Alegeri prezidenţiale sau legislative se vor mai desfăşura în: Albania, Islanda, Finlanda, Mali, Slovenia, Turkmenistan, Senegal, Coasta de Fildeş, Mali, Teritoriile Palestiniene, Republica Dominicană, Ghana, Angola, Kenya.

59 de ţări vor organiza anul acesta alegeri legislative sau prezidenţiale.

53 la sută din populaţia lumii va fi afectată de aceste schimbări.

32.000  de miliarde de dolari - PIB-ul adunat al acestor state în care au loc alegeri, adică 50 la sută din PIB-ul lumii.

4 dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU ar putea trece prin schimbări la vârf - Rusia, China, Franţa şi Statele Unite.

Alegeri fără candidat

La 15 ianuarie, în Republica Moldova ar urma să aibă loc o nouă încercare, în Parlamentul de la Chişinău, pentru alegerea preşedintelui. Problema este că deocamdată actorii politici din Alianţa Pentru Integrare Europeană nu s-au pus de acord asupra candidatului pe care îl vor susţine, după ce Marian Lupu şi-a retras candidatura în decembrie.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite