Alegeri Israel: Netanyahu se angajează să anexe rapid Valea Iordanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe electorale cu Benny Gantz (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Afişe electorale cu Benny Gantz (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică să anexeze rapid Valea Iordanului şi coloniile din Cisiordania dacă va câştiga alegerile legislative de luni, un test crucial pentru supravieţuirea sa politică.

Într-un interviu acordat duminică dimineaţă postului public de radio, Netanyahu, inculpat pentru corupţie, a declarat că anexarea unor părţi din Cisiordania reprezintă o prioritate a începutului următorului său mandat.

„Nu va fi decât o chestiune de săptămâni, sper că cel mult două luni“, a spus premierul israelian în acest interviu oferit în ajunul celui de-al treilea scrutin organizat în Israel în mai puţin de un an, după altele două încheiate fără un câştigător clar.

Potrivit ultimelor sondaje făcute publice, Likud, partidul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan („Albastru Alb“, după culorile drapelului israelian, n. red.), partidul de centru al lui Benny Gantz, ar obţine câte 33 de mandate fiecare din cele 120 ale Knessetului (Palramentul israelian, n. red.), o proiecţie care aduce aminte de rezultatele ultimelor două scrutine din Israel.

Luând în calcul potenţialii aliaţi, şi anume dreapta şi formaţiunile religioase pentru Netanyahu, respectiv centru-stânga pentru Gantz, niciunul dintre ei nu ar strânge un sprijin suficient pentru a forma guvernul.

În condiţiile în care indecişii sunt puţini la număr, Netanyahu şi Gantz depun ultimele eforturi pentru a mobiliza baza electorală. Ori marea marea necunoscută rămâne rata de participare la vot, care ar putea fi afectată de un musafir nepoftit: coronavirusul. Şapte cazuri de conatminare cu Covid-19 au fost confirmate până acum în Israel, iar autorităţile au avertizat în privinţa răspândirii de „informaţii false“ pe internet sau prin SMS care ar putea descuraja alegătorii să se prezinte la urne.

Înainte de alegerile legislative din septembrie, Benjamin Netanyahu a promis anexarea „imediată“ a Văii Iordanului, o fâşie de teren strategică reprezentând 30% din Cisiordania ocupată, în cazul unei victorii electorale.

Însă un element cheie s-a schimbat în acest dosar, şi anume dezvăluirea planului lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care prevede chiar anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene, măsuri contrare dreptului internaţional şi respinse în bloc de întreaga clasă politică palestiniană, de la laicii din Fatah până la islamiştii din Hamas.

Premierul israelian a confirmat de asemenea duminică faptul că săptămâna trecută „şi-a început lucrările“ comisia „israeliano-americană“ însărcinată cu stabilirea hărţii precise a teritoriilor palestiniene pe care Israelul vrea să le anexeze.

Peste 450.000 de persoane trăiesc în coloniile israeliene din Cisiordania ocupată. Conform autorităţilor, populaţia din colonii a crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu, marcat de prezenţa neîntreruptă a lui Benjamin Netanyahu la putere.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite