Preşedintele sirian iese în public şi se declară sigur de victoria trupelor sale

Preşedintele sirian iese în public şi se declară sigur de victoria trupelor sale

Preşedintele Bashar al-Assad a declarat că este „sigur de victoria" trupelor sale în războiul civil care însângerează Siria de peste doi ani, într-un mesaj adresat joi militarilor de Ziua Armatei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă nu eram siguri de victorie, nu am fi avut capacitatea să rezistăm şi nu am fi putut să continuăm (lupta) după peste doi ani de agresiune", a declarat şeful statului în acest mesaj preluat de agenţia oficială Sana.

„Credinţa mea în voi este mare şi am încredere în capacitatea voastră de a (...) duce la bun sfârşit misiunea naţională care vă este încredinţată", a adăugat el, adresându-se militarilor, cu ocazia marcării a 68 de ani de la crearea armatei siriene.

„Aţi dat dovadă de un curaj rar în lupta împotriva terorismului şi aţi impresionat lumea prin rezistenţa voastră (...), făcând faţă celui mai feroce şi mai brutal război din istoria modernă", a mai apreciat al-Assad.


Afirmaţiile sale intervin după preluarea controlului luni de către armată asupra Khaldiye, cartier cheie din Homs, al treilea oraş ca mărime din Siria şi simbolul revoltei împotriva regimului de la Damasc, şi la aproape două luni de la victoria asupra rebelilor la Qousseir, bastion rebel cucerit după un an de rezistenţă.

Bătălia pentru controlul oraşului Homs nu s-a încheiat însă. Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, iar peste 100 au fost rănite în explozia produsă joi la un depozit de muniţie din oraşul sirian aparţinând miliţiilor pro-regim, relatează AFP. Bilanţul riscă să crească, dat fiind că numeroşi răniţi sunt în stare gravă. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), exploziile din Homs au fost provocate de atacuri ale insurgenţilor.

Conflictul opune de peste doi ani trupele regimului, dotate cu o puternică forţă aeriană şi sprijinite de mai multe luni de către mişcarea şiită libaneză Hazbollah, unor rebeli mai puţin echipaţi, pe care Damascul îi cataloghează drept „terorişti" susţinuţi din străinătate.

Conflictul s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit ONU.

Preşedintele al-Assad a efectuat în această după-amiază o vizită la Daraya, localitate situată în apropiere de Damasc controlată în mare parte de regim, a anunţat televiziunea de stat siriană. Daraya este o localitate majoritar sunnită aflată în vecinătatea cartierelor rebele din sudul Damascului. Este vorba despre prima deplasare cunoscută a şefului de stat sirian în afara capitalei, începând din martie 2012.

În această localitate, rebelii au anunţat în august 2012 descoperirea a peste 200 de cadavre, atribuind masacrul regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Alte cadavre au fost găsite în zilele următoare, ridicând la peste 500 numărul morţilor, potrivit opoziţiei.


Grupuri afiliate Al-Qaida au luat ostatici 200 de civili kurzi

Totuşi armata siriană nu a putut evita luarea de ostatici civili în vestul Siriei. Grupări islamiste afiliate reţelei teroriste Al-Qaida au luat ostatici aproximativ 200 de civili kurzi, după confruntări care au avut în două sate situate în vestul ţării, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

"Combatanţii Frontului Al-Nosra şi Statului Islamic în Irak şi Levant au preluat controlul asupra satului Tall Aren (în provincia Alep) şi a satului învecinat Tall Hassel. Au luat ostatici aproximativ 200 de civili", precizează OSDO.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: