Ai-Da, primul artist robot din lume, a fost arestat în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ai-Da, robotul artist Captură YouTube/ Freethink
Ai-Da, robotul artist Captură YouTube/ Freethink

Ai-Da, primul artist robot ultra-realist din lume, a fost reţinut de forţele de securitate egiptene din cauza unor temeri de spionaj.

Ai-Da ar fi trebuit să-şi prezinte joi opera la Marea Piramidă din Giza, unde are loc în premieră o expoziţie de artă contemporană. Dar, din cauza unor suspiciuni că ar putea face parte dintr-un complot mai larg de spionaj, atât Ai-Da, cât şi opera ei au fost reţinute în vama egipteană timp de zece zile. Au fost eliberate miercuri, după o mare agitaţie diplomatică, cu ambasadorul britanic la Cairo în prim-plan.

Aidan Meller, unul dintre creatorii Ai-Da, a declarat că ar fi putut scoate modemul suspectat de autorităţile egiptene că ar colecta şi transmite informaţii, dar nu şi ochii.

Realizat în 2019 de o echipă formată din programatori, roboticieni, experţi în artă şi psihologi, artistul robot Ai-Da este capabil să picteze datorită unor algoritmi de inteligenţă artificială, braţelor sale şi camerelor care-i formează ochii.

Opera pe care trebuia să o prezinte joi este o versiunea a sa cu trei picioare. Este vorba de o interpretare a enigmei Sfinxului, o figură mitologică zoomorfă înfăţişată ca un leu culcat cu cap uman ce îşi are originile în Vechiul Regat Egiptean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite