Agenţia Naţională de Securitate din SUA spiona ţările latino-americane pentru „secrete comerciale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deloc surprinzător, Agenţia Naţională de Securitate din SUA îşi întinde antenele peste tot în lume. După ce dezvăluirile lui Snowden au tensionat, în aparenţă cel puţin, relaţiile UE-SUA, miercuri, cotidianul brazilian „O Globo” a revelat că serviciile americane de informaţii spionau locuitorii din America Latină.

Operaţiunile de spionaj au fost duse la capăt în mod nediscriminat, „la vrac” am putea spune. SUA, prin intermediul NSA, a spionat atât aliaţii săi din America Latină – Brazilia, Columbia şi Mexic -, cât şi Venezuela, o ţară care ţine americanii la distanţă. Însă acţiunile NSA s-au extins şi în Argentina, Ecuador, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Paraguay, Chile, Peru şi El Salvador.

NSA a folosit două programe de supraveghere în America Latină: deja cunoscutul PRISM şi „Boundless Informant”. Prin PRISM colecta informaţii obţinute de pe serverele unor companii precum Facebook, Twitter, Google, Microsoft, YouTube şi Skype, iar prin cel de-al doilea colecta apeluri telefonice, faxuri şi alte comunicaţii. De asemenea, a fost folosit un al treilea program, numit Silverzephyr.

Alte interese decât terorismul

Deşi NSA a susţinut că a spionat poporul american şi cele europene pentru a contracara eventualele atacuri teroriste, nu există nicio dovadă că ţările sud-americane ar fi adăpostit grupări care să pună în pericol siguranţa naţională a SUA.

Pe de altă parte, potrivit documentelor făcute publice de Snowden, o mare parte din monitorizarea făcută de serviciile americane era menită să descopere „secrete comerciale”, vânzări de arme şi altele, care să ajute corporaţiile şi băncile americane să domine economia regională.

„Un lucru care reiese din documente este că SUA nu par interesate doar de chestiunile militare, ci şi de secretele comerciale – petrolul din Venezuela şi energia din Mexic, potrivit unei liste întocmite de NSA în primul trimestru al acestui an”, scrie „O Globo”.

Spionaj intern şi internaţional

Deşi scandalizaţi de spionajul internaţional realizat de serviciile secrete americane, liderii sud-americani au propriile probleme în ceea ce priveşte filajul cetăţenilor. Multe ţări au colaborat chiar cu serviciile secrete americane.

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, spune că „a simţit un fior pe şira spinării când am aflat că ne spionează pe toţi prin serviciul lor din Brazilia”. Kirchner a avut probleme şi pe plan local cu spionajul, fiind obligată să demită un aliat politic din fruntea ministerului Apărării după ce s-a aflat de „Proiect X”, prin care poliţia naţională spiona acitviştii sociali şi sindicaliştii dizidenţi.

Mexicul anchetează un raport conform căruia precedentul guvern ar fi autorizat Statelor Unite să instaleze pe teritoriul său un sistem de interceptare a apelurilor telefonice şi a comunicaţilor prin Internet, a declarat miercuri un purtător de cuvânt guvernamental, citat de AFP.

Cotidianul Excelsior a afirmat în ediţia sa de miercuri că fostul preşedinte conservator Felipe Calderon (2006-2012) ar fi încheiat un acord cu Departamenutl de Stat american în 2007, autorizând instalarea în Mexic a unui sisterm care să permită interceptarea, tratarea, analiza şi stocarea apelurilor telefonice, a mesajelor electronice sau a conversaţiilor pe Internet.

„Închideţi-vă conturile de Facebook, pentru că, aţi lucrat gratuit ca informatori ai CIA”

Un ministru din Venezuela a solicitat utilizatorilor reţelei de socializare Facebook să-şi închidă conturile pentru a evita să fie folosite în scopuri de spionaj, relatează AFP.

„Compatrioţi, închideţi-vă conturile de Facebook, pentru că, fără să ştiţi, aţi lucrat gratuit ca informatori ai CIA. Vedeţi cazul Snowden!”, a scris ministrul pentru Afaceri Penitenciare, Maria Iris Varela, pe contul său de Twitter.

De asemenea, ministrul a îndemnat victimele „spionajului «gringo»” să depună plângere şi să ceară o „indemnizaţie corectă” pentru cauzare de prejudicii, cu scopul de a „împovăra economia” Statelor Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite