Agenţia pentru Energie Atomică a ONU a confirmat că Iranul respectă angajamentele acordului nuclear

Agenţia pentru Energie Atomică a ONU a confirmat că Iranul respectă angajamentele acordului nuclear

Foto a unei centrale nucleare din Iran, din anul 1998/ Foto: EPA

Conform unui raport al Agenţiei pentru Energie Atomică a ONU, Iranul respectă termenii acordului încheiat în anul 2015 cu principalele puteri ale lumii, în ciuda noilor tensiuni cu administraţia Trump, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Trump a promis să „anuleze” acest acord „dezastruos” şi să înăsprească sancţiunile economice impuse Iranului într-un efort de a izola regimul de la Teheran, declarându-şi totodată susţinerea pentru Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului.

Conform ultimului raport al Agenţiei pentru Energie Atomică a ONU însă, activităţile nucleare ale Iranului rămân reduse, ceea ce face ca o posibilă dezvoltare a unei arme nucleare să devină mult mai dificilă decât înainte de acest acord, anunţă AFP.

Conform acestui raport, stocurile de uraniu îmbogăţit al Iranului rămân sub limita prevăzută în înţelegerea nucleară la 300 de kilograme.

Iranul „nu a urmărit dezvoltarea reactorului de la Arak” - unde ar putea dezvolta plutoniul necesar unei arme nucleare şi nici nu a căutat să îmbogăţească uraniul peste nivelele scăzute de puritate, se mai arată în acest raport. La fel, stocurile de apă grea, folosite la răcirea reactoarelor se menţin sub limita admisă de 130 de tone.

Acordul încheiat între Iran şi Statele Unite, Rusia, China, Germania, Franţa şi Marea Britanie a fost semnat la Viena în anul 2015 după ani de negociere şi a intrat în vigoare în ianuarie 2016.

Sub acest acord Iranul a acceptat să-şi reducă programul nuclear şi să accepte inspecţii ale Agenţie pentru Energie Atomică a ONU. În schimb sancţiunile economice ce vizau în special exporturile de petrol au fost ridicate. Cu toate acestea sancţiunile ce au legătură cu încălcări ale drepturilor omului şi cele ce vizau programul de dezvoltare a rachetelor balistice au rămas neatinse, ceea ce a afectat scopul Teheranului de a amplifica schimburile comerciale internaţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările