Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internaţională

Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională FOTO AFP

Africa de Sud a anunţat că se retrage din Curtea Penală Internaţională (ICC) pentru că obligaţiile instanţei globale ar fi în contradicţie cu legile care garantează liderilor în exerciţiul funcţiei imunitate diplomatică, a spus vineri ministrul Justiţiei, Michael Masutha.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pretoria a anunţat anul trecut că are de gând să iasă din ICC după ce fusese criticată pentru că a ignorat un mandat de arestare emis pe numele preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, acuzat de crime de război şi genocid, care a vizitat Africa de Sud anul trecut. Bashir se declară nevinovat. 
 
Ministrul sud-african al justiţiei, Michael Masutha, a mai spus că participarea la ICC împiedica guvernul sud-african în eforturile de pacificare din Africa. Mai devreme, săptămâna aceasta, altă ţară africană, Burundi, a anunţat că se retrage din ICC, din raţiuni asemănătoare. Sunt primele ţări care se retrag din instanţa înfiinţată în 1998, la care nu au subscris niciodată puteri ca Statele Unite, China, Rusia sau India.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările