Ministrul francez de Externe: Pregătim o intervenţie militară în Republica Centrafricană

Ministrul francez de Externe: Pregătim o intervenţie militară în Republica Centrafricană

Grupuri de rebeli din Republica Centrafricană continuă luptele interne FOTO Global Post

Ministrul de externe al Franţei, Laurent Fabius, a declarat joi că este în pregătire o intervenţie internaţională, cu participarea Franţei, în Republica Centrafricană, deoarece acest stat se află „în pragul genocidului“, transmite Agerpres, citând agenţiile internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu va fi acelaşi tip de intervenţie ca în Mali, nici atât de masivă, nici atât de lungă“, a precizat Fabius, într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Şeful diplomaţiei franceze a spus că ONU va permite forţelor africane, Uniunii Africane şi Franţei să intervină, în cadrul unei rezoluţii decise la începutul lunii decembrie de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, menţionează France Presse.

Potrivit EFE, Fabius s-a referit, printre altele, şi la diversele facţiuni armate şi la faptul că un milion şi jumătate de oameni „nu au nimic, nici măcar de mâncare“.

Fabius a mai atras atenţia că există riscul ca acest stat african să se transforme într-un nou focar de terorism, precum Mali, unde Franţa a intervenit la începutul anului pentru a-i înlătura pe jihadiştii care controlau nordul ţării şi ameninţau să ocupe întregul stat.

„Sunt şapte chirurgi la o populaţie de cinci milioane, cu o rată a mortalităţii infantile de 25% în unele“, a mai spus oficialul francez.

De la răsturnarea preşedintelui Francois Bozize, susţinut de populaţia creştină, în martie, fosta colonie franceză a fost măcinată de lupte interne între grupări armate, în special în partea vestică a statului african. 

400.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele, în timp ce 64.000 de africani au devenit refugiaţi. Preşedintele interimar, Michel Djotodia, care a preluat puterea cu ajutorul alianţei islamice Seleka, nu a reuşit să controleze grupările de rebeli, deosebit de violenţi.

La mijlocul lunii octombrie, Franţa avertizase Consiliul de Securitate al ONU asupra relocării luptătorilor extremişti islamici din nordul Nigeriei şi Mali spre Republica Centrafricană, unde se alătură grupărilor de rebeli, răspândind teroare în zonele locuite de foştii susţinători ai preşedintelui Bozize. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările