AFP: Liniile în dosarul nuclear iranian par să nu se clintească după show-ul televizat al lui Netanyahu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a început să împărtăşească masa de informaţii despre dosarul nuclear iranian pe care afirmă că spionii săi au scos-o din Teheran, însă domină îndoiala cu privire la faptul că marile puteri îşi vor schimba poziţia cu privire la acordul încheiat în 2015, comentează AFP.

Liniile opuse ale americanilor şi europenilor par să se fi clintit prea puţin după show-ul televizat livrat luni seara de premierul Benjamin Netanyahu, odată cu apropierea termenului de la 12 mai, crucial pentru viitorul acestui acord istoric menit să garanteze caracterul civil al domeniuui nuclear iranian.

 ”Ceea ce se întmplă astăzi şi ceea ce s-a întâmplat recent şi ceea ce am aflat arată cu adevărat că eu am avut dreptate 100%”, a declarat preşedintele american Donald Trump, principalul aliat al Israelului, care a promis să ”rupă” acest acord şi le-a dat europenilor ultimatum până pe 12 mai să caute un nou text care să remedieze ”teribilele lacune” ale celui din 2015.

Din contră, declaraţia lui Netanyahu consolidează ”pertinenţa” acordului, a apreciat Franţa.

Israelul - inamicul jurat al Iranului - se vede drept o ţintă desemnată, în cazul în care această ţară s-ar dota cu arma nucleară. Distrugerea statului israelian face parte din retorica Republicii islamice Iran.

Acordul din 2015, încheiat între Iran şi marile puteri - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania - prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse, în schimbul garanţiei că Teheranul nu se va dota cu arma atomică.

Însărcinată să vegheze la respectarea angajamentelor de către Iran, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a certificat în mod constant respectarea de către iranieni a acordului.

De altfel, în opinia şefei diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Federica Mogherini, documentele din mâna israelienilor este necesar să fie analizate în primul rând de AIEA. Ea a subliniat că ”domnul Netanyahu nu a pus în discuţie respectarea” acordului de către Teheran.

În ceea ce priveşte Iranul, care a dezminţit mereu că ar căuta să se doteze cu arma nucleară, Netanyahu este ”un mincinos înrăit”.

”SHOW-UL VIEŢII SALE”

În faţa unor dosare şi CD-uri conţinând, în opinia sa, 100 de mii de documente, Netanyahu, un obişnuit al unor asemenea prestaţii, s-a livrat la ceea ce ziarul israelian Maariv a catalogat drept ”show-ul vieţii sale”.

 Aceste fotografii, înregistrări video şi reprezentări grafice arată că Iranul, în pofida dezminţirilor sale constante, a dezvoltat din 1999 în 2003 un proiect secret - intitulat Amad -  cu scopul de a produce bomba atomică, a declarat el.

Iranul a dat Amad la o parte sub presiunea internaţională, însă a continuat, până în prezent, în cadrul unei organizaţii modificate, dar cu acelaşi personal, să-şi păstreze know-how-ul şi să-şi dezvolte capacităţile nucleare militare, în opinia sa.

Netanyahu nu a furnizat vreun element concret care să ateste că Iranul a lucrat în mod activ la bombă după 2015. Însă el a ţinut proiectul Amad secret, pentru a-l scoate ”la momentul la care alege” s-o facă.

Netanyahu a încercat să convingă că nu se poate avea încredere în Iran, odată ce această ţară nu şi-a respectat angajamentul internaţional de a face lumină asupra activităţilor sale trecute şi că ”acordul nuclear se bazează pe minciuni”.

PREZENT, TRECUT

”Acesta este un acord teribil, care n-ar fi trebuit încheiat vreodată”, a apreciat Netanyahu, declarându-se încrezător în faptul că Trump va face ”alegerea bună”.

Netanyahu - a cărui ţară este considerată prima putere militară în Orientul Mijlociu şi singura deţinătoare a armei nucleare - şi-a împărtăşit în avans informaţiile cu Statele Unite şi intenţiona să facă acelaşi lucru cu AIEA.

El a discutat luni cu liderii francez, rus şi german şi urma să o facă şi cu britanicii şi chinezii.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat asigurări că documentele sunt ”autentice”. Cu toate acestea, Casa Albă a alimentat, aparent involuntar, îndoiala cu privire la impactul acestora.

După ce a scris că ”Iranul are un program solid de arme nucleare clandestin”, ea şi-a corectat comunicatul, pentru a pune verbul la trecut.

Diverse voci s-au ridicat să spună că proiectul Amad nu este o noutate.

Acordul - cu obligaţiile şi mecanismele sale de verificare încredinţate AIEA - a fost încheiat ”tocmai pentru că nu exista încredere între părţi”, a subliniat Mogherini.

Cotidianul israelian Yediot Aharonot, adesea critic la adresa lui Netanyahu, apreciază că demonstraţia acestuia arată doar că oamenii de ştiinţă iranieni nu au devenit nişte ”copii de cor” după 2015.

Documentele produse sunt o ”farfurie de paste reîncălzite care serveşte imaginii premierului” ca garant al securităţii ţării sale, scrie ziarul într-un moment de tensiuni puternice cu Iranul în Siria vecină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite