AFP, despre Băsescu: Acest bărbat care iubeşte băile de mulţime a luat adesea în zeflemea o clasă politică pe care o critică pentru tergiversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul căpitan de marină comercială, preşedintele Traian Băsescu, care afirmă că a scăpat de destituire, duminică, s-a arătat un apărător neobosit al reformelor de la primul său mandat în 2004, dar oponenţii săi îi reproşează că este un "tiran", relatează AFP.

Traian Băsescu a supravieţuit deja unei tentative de destituire în 2007, în timpul primului său mandat, de asemenea confruntat cu partidele social democrat (PSD) şi liberal(PNL), care formează în prezent Uniunea Social Liberală (USL, majoritate de centru-stânga).

Potrivit primelor estimările oficiale, el ar trebui să rămână din nou preşedinte, întrucât rata de participare necesară de peste 50 la sută pentru destituirea lui nu a fost atinsă, duminică.

Pentru cel aflat în fruntea României la intrarea ei în Uniunea Europeană în 2007, modernizarea unei ţări puse la încercare de decenii de dictatură comunistă a constituit o prioritate, aminteşte AFP.

"Reforma statului se face cu tumult, cu opoziţia, cu dispute", declara el înainte de a fi reales în 2009.

La 60 de ani, acest bărbat care iubeşte băile de mulţime, a luat adesea în zeflemea o clasă politică pe care o critică pentru tergiversare şi, consideră el, tendinţa de a-şi păstra privilegiile într-o democraţie încă tânără.

El se făleşte că a făcut să avanseze reforma justiţiei în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, notează AFP.

Diplomaţi străini îi recunosc angajamentul de a consolida independenţa justiţiei.

Traian Băsescu îşi exprimă de asemenea satisfacţia pentru că a sprijinit măsurile de austeritate ale precedentului executiv de centru-dreapta, ajutând să scoată România dintr-o gravă recesiune cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi UE, mai aminteşte AFP.

Dar măsurile de austeritate, cu reduceri de 25 la sută a salariilor în sectorul public, i-au adus căderea cotei de popularitate, notează Agerpres.

El a recunoscut, duminică, furia a milioane de români împotriva sa, chemând la reconciliere.

Fost membru al partidului comunist, el a fost primul care a condamnat oficial crimele comuniştilor într-un discurs în Parlament în 2006, în ciuda fluierăturilor unei părţi dintre aleşi.

Adversarii lui îl acuză totuşi că nu s-a limitat la rolul său de mediator, ci "şi-a asumat în mod direct conducerea ţării", încălcând, spun ei, Constituţia.

Copreşedintele USL, Crin Antonescu, care asigură interimatul de şef al statului, l-a calificat "tiran", iar primul ministru social-democrat Victor Ponta "scorpion".

"Băsescu este cineva care se lasă condus de caracterul său", estimează profesorul de ştiinţe politice Daniel Barbu.

Iarna trecută, dorind să impună o reformă a sistemului de sănătate, preşedintele a împins spre demisie una din figurile cele mai respectate în România post-comunistă, doctorul Raed Arafat, fondator al serviciului de urgenţă, cu care nu era de acord asupra unui punct al reformei.

Dar, confruntat cu un strigăt colectiv de mânie şi manifestaţii în mai multe oraşe, preşedintele şi-a recunoscut "gafa" şi Arafat s-a întors în guvern.

Adversarii şi susţinătorii lui văd în el "un animal politic". "Eu, ceea ce am şi ce deranjează, este că atunci când cred cu adevărat într-un obiectiv, insist mult. Încerc să mobilizez populaţia şi forţele politice", a declarat el pentru AFP în 2009.

Căsătorit şi tată a două fiice, Traian Băsescu recunoaşte că a comis "erori" în timpul mandatului său. El crede că şi-a pierdut din sprijin mai ales după ce fiica sa cea mică Elena, poreclită "Paris Hilton din Carpaţi", a candidat la alegerile europene beneficiind, potrivit presei, de sprijinul puternic al PDL, partidul tatălui său, mai menţionează AFP.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite