Afganistan. Violenţele se intensifică pe fondul retragerii trupelor străine. Talibanii vor să impună un „sistem islamic adevărat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
translatori afganistan

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat că a înlocuit doi miniştri, al Apărării şi al Afacerilor Interne, şi pe şeful Statului Major, pe fondul creşterii numărului de victime în rândul forţelor de securitate afgane în luptele intensificate cu talibanii.  Aceştia afirmă că sunt dispuşi să continue discuţiile de pace, dar doresc adoptarea unui "sistem islamic adevărat".

Schimbările, anunţate sâmbătă noapte de palatul prezidenţial, vin după ce forţele de securitate afgane s-au luptat cu talibanii în 28 dintre cele 34 de provincii din ţară, iar gruparea extremistă islamică a revendicat tot mai multe zone în ultimele săptămâni, scrie Reuters.

Bismillah Khan Mohammadi a fost numit interimar la Ministerul Apărării, în locul lui Asadullah Khalid, care a revenit recent în ţară după o boală îndelungată, iar Abdul Sattar Mirzakwal a fost ales nou ministru de Interne, în locul lui Hayatullah Hayat.

Mohammadi are o îndelungată carieră militară şi a mai fost ministru de Interne, ministru al Apărării şi şef al Statului Major în guvernul fostului preşedinte Hamid Karzai. 

Generalul Wali Mohammad Ahmadzai a fost numit acum şef al Statului Major, înlocuindu-l pe generalul Yasin Zia.

Vineri, 24 de membri ai forţelor speciale afgane au fost ucişi şi câteva zeci au fost răniţi în timpul unei lupte pentru preluarea unui district capturat de talibani în provincia nordică Faryab, au anunţat oficialii.

Talibanii au dus o campanie de câteva luni pentru a-şi extinde influenţa în ţară, pe măsură ce Statele Unite au început retragerea trupelor, începând cu 1 mai, şi au închis câteva baze pe care le-au predat guvernului afgan.

De când SUA au anunţat, în aprilie, planuri de retragere până pe 11 septembrie a tuturor trupelor, cel puţin 30 de districte au fost preluate de talibani.

Un oficial a declarat sub protecţia anonimatului că au existat extrem de multe victime în rândul forţelor afgane, civililor şi al talibanilor în ultimele săptămâni.

 Talibanii vor un "sistem islamic adevărat" după retragerea trupelor străine

Talibanii afirmă că sunt dispuşi să continue discuţiile de pace în Afganistan, unde doresc adoptarea unui "sistem islamic adevărat", în care drepturile femeilor să fie aliniate cu normele culturale şi religioase, scrie Reuters.

Declaraţia vine în contextul progresului lent al discuţiilor care au loc în Qatar între grupul islamic ultraconservator şi reprezentanţii guvernului afgan, în timp ce violenţele din Afganistan cresc dramatic pe fondul retragerii trupelor străine până la 11 septembrie.

Oficialii s-au arătat îngrijoraţi că negocierile s-ar putea bloca şi au spus că talibanii nu au prezentat încă o propunere de pace în forma scrisă, care să fie folosită ca punct de plecare pentru discuţii de substanţă.

"Înţelegem că atât mapamondul, cât şi afganii au doleanţe şi întrebări despre forma sistemului care va fi adoptat după retragerea trupelor străine", a declarat mullahul Abdul Ghani Baradar, şeful delegaţiei politice a talibanilor.

"Un sistem islamic adevărat este cea mai bună soluţie pentru toate problemele afganilor. Participarea noastră la negocieri şi sprijinul de care ne bucurăm indică în mod clar că noi credem în rezolvarea problemelor prin consens", a mai spus el.

Mullahul a mai adăugat că femeile şi minorităţile vor fi protejate, iar diplomaţii şi reprezentanţii ONG-urilor vor putea lucra în siguranţă.

"Ne angajăm să respectăm toate drepturile cetăţenilor din ţara noastră, indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei, în lumina regulilor religiei glorioase a islamului şi a nobilelor tradiţii ale societăţii afgane", a afirmat mullahul Abdul Ghani Baradar, adăugând că "vor fi create condiţii" pentru ca femeile să muncească şi să primească educaţie.

Nu este clar dacă talibanii le vor permite femeilor să să ocupe funcţii publice sau dacă locurile de muncă şi şcolile vor fi separate pe criterii de gen. Purtătorul de cuvânt al grupului nu a răspuns întrebărilor, precizează Reuters.

În luna mai, serviciile americane de informaţii au dat publicităţii o evaluare potrivit căreia talibanii "vor da înapoi mare parte" din progresele înregistrate în domeniul drepturilor femeii în Afganistan dacă regimul islamist extremist revine la putere.

Înainte de a fi înlăturaţi de la putere de invazia din 2001, condusă de o coaliţie condusă de Statele Unite, talibanii au impus un regim extrem de dur, prin care le-au interzis fetelor să meargă la şcoală şi femeilor să lucreze în afara gospodăriei; de asemenea, ele nu aveau voie să iasă în public fără să fie însoţite de o rudă de sex masculin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite