Afganistan: Talibanii au executat sau au făcut să dispară peste 100 de membri ai forţelor de securitate, după preluarea puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători talibani patrulează străzile din Kabul

Talibanii au executat sau au făcut să dispară peste 100 de membri ai fostelor forţe de securitate guvernamentale după ce au pus mâna pe putere în Afganistan, potrivit unui raport publicat marţi, scrie DPA, citată de Agerpres.

Raportul are 25 de pagini şi documentează uciderile sau dispariţiile subite ale oficialilor afgani din armată, poliţie, servicii de informaţii şi miliţii proguvernamentale care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 august şi 31 octombrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), care a compilat dovezile.

ONG-ul afirmă că a obţinut informaţii credibile despre mai mult de 100 de crime sau dispariţii forţate din provinciile Ghazni, Helmand, Kandahar şi Kunduz din Afganistan.

Conducerea talibană a oferit o "amnistie generală" tuturor forţelor guvernului afgan anterior atât înainte cât şi după ce gruparea militantă islamistă a pus mâna din nou pe putere în ţară în august.

Majoritatea provinciilor, inclusiv capitala Kabul, s-au predat fără luptă. Forţele de securitate s-au predat în masă în mai multe provincii, în timp ce alţii şi-au abandonat atribuţiile şi au început să se ascundă, scrie Agerpres.

Potrivit ONG-ului HRW, talibanii au avut acces la dosarele de angajare lăsate de fostul guvern şi le folosesc şi acum pentru a găsi oamenii şi a-i aresta sau executa.

„Amnistia promisă de conducerea talibană nu i-a oprit pe comandanţii locali de la execuţii sumare sau dispariţia membrilor fostelor forţe de securitate afgane", a spus Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al HRW.

Oficialii talibani şi-au spus punctul de vedere şi au declarat pentru HRW că au exclus 755 de membri vinovaţi pentru  astfel de crime şi au înfiinţat un tribunal militar pentru cei acuzaţi de omor, tortură şi detenţie ilegală.

Potrivit HRW, talibanii nu au furnizat informaţii în sprijinul afirmaţiilor lor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite