Afganistan. Talibanii duc lupte grele pentru cucerirea primei capitale de provincie: Ce ar însemna acest lucru? Apel la anchete pentru crime de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Armata afgană luptă din greu să împiedice căderea primei capitale de provincie în mâinile talibanilor, care şi-au intensificat ofensiva în weekend.

Pierderea unei capitale de provincie ar fi o lovitură majoră pentru Guvernul afgan, care a promis că le va apăra cu orice preţ după ce a pierdut mai multe zone rurale în cursul ofensivei lansate de talibani odată cu retragerea forţelor occidentale din ţară, relatează The Guardian.

Talibanii au luat cu asalt trei capitale de provincie, şi anume Lashkar Gah, Kandahar şi Herat. Mii de civili s-au văzut nevoiţi să fugă din calea atacatorilor.

La Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, talibanii au lansat atacuri coordonate împotriva centrului oraşului şi a închisorii. Forţele afgane dau asigurări că au respins atacul cu acţiuni terestre şi aeriene.

Helmand a fost timp de mai mulţi ani un centru important pentru campania militară occidentală în Afganistan. Pierderea capitalei sale ar reprezenta o lovitură puternică din punct de vedere strategic, dar şi psihologic.

Lupte dure au loc şi în Kandahar, fostul bastion al insurgenţilor. Aeroportul din Kandahar a fost atacat cu rachete de către talibani în noaptea de duminică spre luni, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor pentru câteva ore.

Ori aeroportul este vital pentru atât pentru asigurarea logisticii şi sprijinului aerian necesare împiedicării talibanilor să cucerească oraşul, cât şi pentru oferirea unei acoperiri aeriene pentru zone mai largi din sudul Afganistanului, inclusiv pentru Lashkar Gah.

În vest, sute de comandouri al forţelor afgane apără Herat de mai multe zile. 

„Ameninţarea este puternică în cele trei provincii, dar suntem hotărâţi să respingem atacurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor afgane, Ajmal Omar Shinwari,.

Căderea unui centru urban major în mâinile talibanilor ar duce ofensiva lor la alt nivel şi ar alimenta îngrijorările că armata nu este capabilă să le ţină piept, notează The Guardian.

Americanii şi britanicii denunţă atrocităţile talibanilor

Ambasadele americană şi britanică la Kabul au acuzat luni talibanii de faptul că au „masacrat zeci de civili” ca represalii, în districtul Spin Boldak, situat în sudul Afganistanului, pe care l-au cucerit la 14 iulie, relatează AFP, potrivi news.ro.

„Aceste crime sunt susceptibile să constituie crime de război. Ele este necesar să facă obiectul unor anchete, iar combatanţi sau lideri talibani care se fac vinovaţi este necesar să dea socoteală”, denunţă cele două ambasade, în termeni similari, pe conturile lor pe Twitter, evocând un raport al Comisiei Afgane Independente a Drepturilor Omului (AIHRC), un organism public.

Cele două ambasade consideră că „conducerea talibanilor trebuie să dea socoteală de crimele combatanţilor săi. Dacă nu sunteţi capabili să vă controlaţi combatanţii acum, nu aveţi nimic a face cu Guvernul mai târziu”.

AIHRC scrie în acest raport că a „descoperit, abia după ce au cucerit districtul Spin Boldak, că talibanii au căutat şi identificat foşti şi actuali oficiali guvernamentali şi i-au ucis pe aceşti oameni care nu au niciun rol combatant”.

Comisia precizează că a identificat 40 de persoane ucise în acest district de către talibani, însă „potrivit unor acuzaţii, care nu au putut fi verificate imediat, numărul ar putea fi mai mare”.

Insurgenţii au exercitat totodată represalii asupa unor locuitori care au primit favorabil forţele afgane în timpul unei tentative de recucerire a districtului care până la urmă a eşuat, jefuindu-le domiciliile.

Civili au fost ucişi, de asemenea, din „motive personale” şi din cauza unor „conflicte din trecut”, potrivit AIHRC.

Aceste crime comise de către talibani în districtul Spin Boldak constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi pot fi asimilate unor crime de război, estimează Comisia.

Potrivit Comisiei, „conducerea talibană a afirmat că combatanţii săi nu atacă civili sau clădiri civile, însă acest episod şi altele similare arată opusul acestor afirmaţii. Mişcarea (talibană) nu aderă, în practică, la principiile dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului şi dreptului umanitar”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite