ONU, îngrijorată că producţia de opiu din Afganistan îi favorizează pe talibani şi bandele infracţionale din această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Productivitatea culturilor de opiu din Afganistan a crescut pentru al treilea an consecutiv şi este foarte probabil să atingă o valoare record în viitorul apropiat, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, publicat luni.

Trendul ascendent al cantităţii de opiu obţinută de pe culturile de mac opiaceu este mai accentuat în sudul Afganistanului – fieful talibanilor, în special în regiunile din care s-au retras trupele coaliţiei conduse de Statele Unite ale Americii, sau în care sunt în curs de plecare, informează agenţia de ştiri Associated Press.

Raportul adaugă faptul că eforturile internaţionale au obţinut succese descurajatoare în lupta de a schimba obiceiurile fermierilor locali, în ciuda resurselor uriaşe investite de-a lungul anilor.

Creşterea producţiei a fost determinată de preţurile neobişnuit de mari ale opiului, însă poate sugera şi faptul că afganii s-au orientat înspre pieţele negre ale traficului de droguri, în timp ce economia ţării se micşorează înainte de retragerea trupelor combatante străine de la sfârşitul lui 2014.

Câştigurile datorate vânzărilor de opiu finanţează în mare parte bogaţii şi bandele infracţionale din Afganistan, iar într-o măsură mai mică sprijină şi activitatea talibanilor, potrivit specialiştilor occidentali. Astfel, Guvernul afgan are o misiune dificilă de a stabili controlul în regiunile unde economia se bazează pe vânzările de opiu pe piaţa neagră.

Preţurile mari de vânzare ale stupefiantului au transformat afacerea cu opiaceele într-o ofertă atractivă pentru fermierii locali. Puţinii localnici care au refuzat să se implice pe piaţa neagră a drogurilor au invocat „teama de eradicare”, potrivit raportului ONU.

Preţurile au început să crească puternic începând cu anul 2010, când a fost distrusă o bună parte din culturi. Valoarea unui kilogram de opiu a crescut de la aproximativ 45 de euro, la aproape 65 de euro, iar în 2011 până la aproape 230 de euro. Deşi preţurile de anul acesta variază între 120 şi 150 de euro, sunt în continuare foarte mari, faţă de perioada între anii 2005-2009.

 „Afganistanul se va transforma într-o ţară narcotică în cazul în care nu va fi adoptată o strategie eficientă imediat”, a declarat Ashita Mittal, deputatul reprezentant al Departamentului pentru Droguri şi Infracţiuni din cadrul ONU. „Timpul nu este de partea noastră.

Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, acesta fiind un ingredient de bază în fabricarea heroinei. Anul trecut ţara a furnizat aproximativ 75% din producţia globală, fiind o cifră care ar putea depăşi 90% în acest an, datorită creşterii suprafeţelor cultivate.

Heroina din Afganistan este distribuită ilicit înspre ţările din regiune, dar ajunge şi în cantităţi impresionante şi pe pieţele din Europa şi Rusia.

 „Cel mai probabil regiunea din sud va rămâne şi în 2013 cea mai extinsă zonă de cultivare de opiu din Afganistan”, potrivit raportului.

În provincia afgană Helmand, Mohammad Abdali, şeful Diviziei Antidrog din cadrul Poliţiei, a declarat că echipele sale aveau în desfăşurare mai multe operaţiuni în zonele controlate de talibani. Deşi urmăreşte să distrugă culturile de mac, Abdali susţine că se loveşte de o rezistenţă puternică din partea talibanilor, care preluat controlul regiunilor cultivatoare, bine păzite de insurgenţi.

Cultivarea şi producţa ilicită de opiu din acest an ar putea reprezentat aproximativ 15%  din PIB-ul ţării, în timp ce anul trecut valoarea totală s-a ridicat la peste 15 milioane de euro. De asemenea, se aşteaptă ca suprafaţa cultivată în 2013 să depăşească cele 154.000 de hectare din 2012 şi 131.000 în 2011.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite