Afganistan: Baza CIA atacată miercuri făcea parte din programul de acoperire

Afganistan: Baza CIA atacată miercuri făcea parte din programul de acoperire

.

Baza CIA atacată în Afganistan reprezenta un nucleu al programului sub acoperire de supraveghere a atacurilor lansate de avioane fără pilot la graniţa cu Pakistanul, au declarat joi surse citate de Washington Post, în pagina electronică.

Atacatorul sinucigaş, care purta o centură cu explozibili, a putut intra în bază necontrolat, după ce s-a oferit să devină informator, au declarat doi foşti oficiali CIA, care au fost informaţi despre incident.

Atentatul produs miercuri seara în provincia Khost s-a soldat cu moartea a şapte ofiţeri şi colaboratori ai CIA, printre care se număra şi comandantul bazei, şi rănirea gravă a altor şase persoane. Pentru CIA, atacul a fost cel mai grav produs după cel din 1983 asupra ambasadei americane la Beirut, soldat cu moartea a opt ofiţeri ai agenţiei.

Totuşi, CIA a continuat atacurile cu avioane fără pilot, un oficial din serviciile de securitate declarând că două persoane au fost ucise joi într-un astfel de raid în zona autonomă Waziristanul de Nord.

Personalul bazei - Forward Operating Base Chapman - este implicat direct în selectarea ţintelor atacurilor cu avioane fără pilot, conform unor foşti oficiali din serviciile de informaţii, care au vizitat baza. Avioanele sunt lansate din baze separate din Afganistan şi Pakistan, dar, datorită localizării sale, baza CIA se ocupă şi de recrutarea şi interogarea informatorilor, au precizat sursele citate.

"Încă mai sunt multe de aflat despre ce s-a întâmplat", a declarat purtătorul de cuvânt al CIA George Little, adăugând: "Principala lecţie este că activitatea antiteroristă este periculosă".

Un purtător de cuvânt al talibanilor a revendicat joi responsabilitatea pentru atac, afirmând că autorul acestuia este un ofiţer al armatei naţionale afgane, care se alăturase insurgenţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: