Afganistan. Atac soldat cu peste 100 de răniţi al miliţiilor talibane la Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kabul atac

Forţele de securitate afgane luptau luni cu indivizi înarmaţi intraţi cu forţa într-o clădire din capitala Kabul, după ce de dimineaţă, la o oră de vârf, explozia unui camion încărcat cu bombe lângă un sediu al Ministerului apărării rănise cel puţin 100 de persoane, între care 35 de elevi ai unei şcoli private.

Un oficial de securitate a spus că ar fi vorba de trei militanţi. Printre persoanele rănite în explozie se numără nouă copii. 

Reuters relatează că în zona unde s-a produs atacul se află numeroase clădiri guvernamentale, dar şi Federaţia Afgană de Fotbal, al cărei purtător de cuvânt Shafi Shadab, a spus că şeful lui, Yosuf Kargar, se numără printre răniţi. Atacul a fost revendicat de miliţiile talibane.

Atacul a vizat „un centru logistic şi de inginerie al Ministerului Apărării“, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, într-un comunicat, precizând că „un mare număr de atacatori“ a pătruns ulterior în clădire.

Atentatul de luni „arată natura criminală inerentă“ a talibanilor, a acuzat pe Twitter prim-ministrul afgan Abdullah Abdullah, chemând la 'pedepsirea necredincioşilor'.

Acest nou atac a avut loc în contextul în care Statele Unite şi talibanii afgani au început sâmbătă, la Doha, o nouă rundă de discuţii, a şaptea. Negocierile au început în septembrie 2018 şi vizează patru puncte principale: retragerea trupelor americane, garanţii că Afganistanul nu va servi drept refugiu pentru grupări teroriste care vor să atace alte ţări, un dialog inter-afgan şi o încetare permanentă a focului.

Deşi părţile par să se pună de acord asupra primelor două puncte, talibanii pun piedici celorlalte două, refuzând în continuare să discute direct cu guvernul de la Kabul, pe care îl consideră o 'marionetă' în slujba Statelor Unite.

Marţi, în timpul unei escale la Kabul, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că speră într-un acord de pace cu talibanii înainte de 1 septembrie.

Responsabili americani au indicat deja că speră în ajungerea la un acord de pace înainte de alegerile prezidenţiale afgane, amânate de două ori şi care ar urma să aibă loc în septembrie.

Reluarea discuţiilor în capitala Qatarului a coincis cu un atac lansat de talibani în zori în provincia afgană nordică Baghlan, districtul Nahrin, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 25 de membri ai miliţiilor proguvernamentale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite