Adevărul Live, ora 14.00: Vine Summitul NATO. Partenerii se ceartă. România va fi obligată să aleagă o tabără?

Adevărul Live, ora 14.00: Vine Summitul NATO. Partenerii se ceartă. România va fi obligată să aleagă o tabără?

FOTO presidency.ro

Disputele comerciale dintre americani şi europeni încep să atingă dimensiunile unui război economic. Dar consecinţele pot fi oare restrânse la domeniul economic sau vor afecta (dacă nu cumva şi afectează) la modul serios arhitectura de securitate în care exact aceiaşi actori su parteneri în cadrul NATO?

Ştiri pe aceeaşi temă

 Întreaga Organizaţie a Atlanticului de Nord este o construcţie bazată pe încrederea între parteneri, pe certitudinea loialităţii absolute a acestora faţă de angajamentul de a participa la apărarea comună şi de a asigura împreună securitatea tuturor statelor membre în faţa ameninţărilor externe, oricare ar fi ele şi de oriunde ar veni.
 
Dar liderii europeni au, cel puţin în acest moment, o relaţie din ce în ce mai rece, uneori chiar conflictuală cu Donald Trump, ei afirmând în numeroase rănduri că “Europa nu se mai poate baza pe SUA şi că, în aceste condiţii, trebuie să-şi ia destinul în propriile sale mâini”.
 
Ce înseamnă asta în raport cu perspectivele de viitor ale NATO şi care sunt opţiunile deschise în faţa României? Va trebui să aleagă între tabăra europeană şi cea americană sau, dimpotrivă, această idee este un non-sens tocmai fiindcă, oricât de mari ar fi divergenţele economice, liderii ţărilor din NATO ştiu că existenţa organizaţiei nu poate fi pusă sub semnul întrebârii fără ca, în clipa următoare, să fie distrusă perspectiva menţinerii păcii şi climtului de securitate aşa cum s-a reuşit de la crearea NATO până în acest moment?
 
Sunt întrebări fireşti şi, pentru a identifica unele dintre răspunsurile posibile, vă invităm, începând cu ora 14.00, să urmăriţi pe Adevărul LIVE emisiunea realizată de jurnalistul Cristian Unteanu care-l are ca invitat pe generalul de armată (r) Constanin Degeratu.

 

citeste totul despre: