Adevărul Live, ora 14:00. Tensiuni grave în Orientul Mijlociu: ameninţarea unui conflict regional/global

Tensiuni grave în Orientul Mijlociu: ameninţarea unui conflict regional/global

Singura întrebare reală în acest moment este dacă, după explozie, tensiunile de acum din Orientul Apropiat au potenţialul de a se extinde şi, prin contaminare, să cuprindă regiuni mult mai extinse. Odată cu ieşirea din „Acordul nulcear“ cu Iranul, Donald Trump a dat drumul câinilor războiului, alimentând un conflict demult existent şi oferind pretextul pentru intrarea acestuia în faza acută.

Ştiri pe aceeaşi temă

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
O situaţie în previziunea căreia multă lume a construit deja scenarii alternative.
 
De la cel mai simplu, acesta care se desenează acum, Israel / Iran, la unul de intensitate superioară care să implice o acţiune împotriva Iranului dusă de Israel şi Arabia Saudită alături de care să acţioneze câteva dintre ţările din Golf a căror existenţă este legată direct de interesele şi protecţia militară americană, la un al treilea scenariu în care să vedem că intră în joc mari puteri din zonă (Turcia şi Pakistanul, spre exemplu) sau ţări limitrofe Israelului (Liban) alături de Rusia sau China. Şi, de ce nu, este posibilă (chiar dacă acum pare îndepărtată) o implicare poate doar logistică a unor ţări europene.
Apoi, a doua întrebare: cum va arăta harta de putere post-conflict în Orientul Apropiat?
 
De la ora 14, pe Adevărul LIVE, vă invităm să urmăriţi o emisiune pe acest subiect, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu fiind analistul militar general în rezervă Alexandru Grumaz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările