Adevărul LIVE. Coreea de Nord: risc iminent de conflict nuclear sau escaladă verbală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la lucrările Adunării Generale a ONU,  Ri Yong-ho, ministrul de externe al Coreii de nord l-a acuzat pe Preşedintele Donald Trump de a fi declarat război ţării sale şi a ameninţat cu doborârea oricărui bombardier american care se va apropia de ţara sa, chiar dacă se află în afara spaţiului său aerian naţional.

Lumea întreagă va trebui să-şi amintească foarte clar că SUA au fost primele care să declare război ţării noastre...Fiindcă SUA ne-au declarat război, avem tot dreptul să luăm măsurile necesare pentru a riposta, inclusiv de a doborî bombardierele strategice americane, chiar dacă nu se află în spaţiul aerian al ţării noastre...În lumina declaraţiei de război a lui Trump, toate opţiunile sunt deschise pe masa de lucru a comkandantului suprem al Republicii populare democrate coreene...Trump a afirmat că liderii noştri nu vor mai fi la putere pentru mult timp. Problema de a şti cine nu va mai sta acolo mult timp va găsi rapid un răspuns“.

Este un răspuns la afirmaţiile lui Donald Trump care vorbeşte despre liderul de la Phenian ca despre un om nebun căruia nu-i e teamă să-şi înfometeze şi să-şi omoare propriul popor şi care va fi pus la o încercare fără precedent în istorie. 

tweet trump

În jocul ameninţărilor a intrat şi Kim Jong-un în persoană, care a spus că "îi voi pedepsi prin foc pe senilul american deranjat mental".

Dincolo de aceste episoade, foarte rar văzute şi complet neobişnuite în practica relaţiilor internaţionale, avem oare de-aface cu un risc real şi imediat de declanşare a unui conflict? Este capabil Kim Jong-un să dea ordinul atacării unui avion de luptă american aflat în afara spaţiului aerian al Coreii de Nord sau va decide bombardarea uneia dintre bazele terestre americane din Coreea de Sud sau să hotărască lansarea uneia sau a mai multor rachete balistice cu încărcătură nucleară către locaţii militare aflate chiar pe teritoriu american? Consecinţele sunt limpezi, dar mai este oare asta o problemă sau mai există încă speranţe de rezolvare paşnică a situaţiei?

Iată temele discuţiei pe care azi, începând cu orele 13, pe Adevărul LIVE, jurnalistul Cristian Unteanu o va purta cu analistul politic şi militar, geeneral (r) Alexandru Grumaz..

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite