Acuzaţii grave la adresa spionajului iranian: UE impune sancţiuni

Acuzaţii grave la
adresa spionajului iranian: UE impune sancţiuni

FOTO Arhivă

Uniunea Europeană a decis marţi să includă pe lista sa neagră a terorismului o direcţie a Ministerului iranian de Informaţii şi doi membri ai săi, au anunţat marţi ministrul danez de Externe şi oficiali europeni, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Averile lor în Europa au fost îngheţate, notează Reuters.

În octombrie anul trecut, Danemarca a acuzat spionajul iranian de plănuirea unui atentat pe teritoriul său contra reprezentantului local al Mişcării de Luptă Arabă pentru Eliberarea Ahvaz (ASMLA), o grupare separatistă arabo-iraniană.

Franţa, care a impus deja sancţiuni împotriva spionajului iranian şi împotriva a doi dintre agenţii săi, a acuzat de asemenea regimul de la Teheran că a ordonat un atentat la o reuniune organizată la sfârşitul lui iunie 2018 în apropiere de Paris de Mujahedinii Poporului, o mişcare iraniană de opoziţie.

Iranul respinge aceste acuzaţii şi denunţă un complot organizat în scopul subminării relaţiilor sale cu UE.

„UE tocmai a acceptat să impună sancţiuni unui serviciu din spionajul iranian pentru că a pus la cale asasinate în Europa“, a scris pe Twitter ministrul danez de Externe Anders Samuelsen.

Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni la Bruxelles şi va intra în vigoare miercuri, au precizat surse europene.

Cele două persoane vizate de sancţiuni sunt ministrul adjunct şi directorul general al spionajului iranian, Saeid Hashemi Moghadam şi Assadollah Asadi. Acesta din urmă este un diplomat aflat în post la Viena.

Pe de altă parte, Guvernul olandez a acuzat marţi Iranul că este în spatele a două asasinate comise în Olanda în 2015, respectiv 2017.

O scrisoare semnată de miniştrii olandezi de Externe şi Interne precizează că Regatul Unit, Franţa, Germania, Danemarca, Olanda şi Belgia şi-au exprimat pe lângă Teheran „profunda lor preocupare“ faţă de „probabila implicare a Iranului în aceste acte ostile pe teritoriul UE“.

„Iranul a fost informat că implicarea sa în astfel de afaceri este absolut inacceptabilă şi trebuie să înceteze imediat“, subliniază ei, evocând posibilitatea impunerii de noi sancţiuni contra Teheranului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: