Acord între Venezuela şi Iran, ţări sancţionate de SUA, pentru un schimb de petrol

Acord între Venezuela şi Iran, ţări sancţionate de SUA, pentru un schimb de petrol

FOTO Getty Image

Venezuela a convenit un acord major pentru a schimba petrolul său cu petrol iranian, mai greu şi condensat, ce poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea calităţii ţiţeiului foarte vâscos. Primele livrări urmează să aibă loc săptămâna viitoare, au declarat cinci persoane apropiate acordului, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acordul încheiat între companiile de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) şi National Iranian Oil Company (NIOC) întăreşte cooperarea dintre cele două ţări aflate în conflict cu Statele Unite.
 
Prima fază a acordului se va desfăşura pe parcursul a şase luni, dar acesta va putea fi prelungit, a spus una dintre surse.
 
Miniştrii Petrolului din Venezuela şi Iran şi companiile PDVSA şi NIOC nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
 
Acordul ar putea fi o încălcare a sancţiunilor de către ambele ţări, potrivit unui email din Departamentului Trezoreriei SUA, care a citat ordine din partea guvernului pentru a stabili măsuri punitive.
 
Programele de sancţiuni nu interzic doar americanilor să facă afaceri cu sectoarele petrolului din Iran şi Venezuela, ci avertizează că vor fi impuse ”sancţiuni secundare” împotriva persoanelor sau entităţilor din afara SUA care efectuează tranzacţii cu companiile petroliere din aceste ţări.
 
Sancţiunile secundare pot implica penalizarea celor vizaţi, inclusiv blocarea accesului la sistemul financiar american, amenzi sau îngheţarea activelor din SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările