Părăsiţi de SUA, kurzii au bătut palma cu Siria: trupe ale regimului Assad se îndreaptă deja către graniţa cu Turcia. Rusia a mijlocit negocierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Democrate Siriene au anunţat duminică că au ajuns la o înţelegere cu guvernul sirian ca acesta să retrimită trupe de-a lungul graniţei cu Turcia. Kurzii spun că, părăsiţi de aliaţii lor, au căutat o soluţie pentru a evita epurarea etnică a populaţiei. Negocierile au fost intermediate de Rusia. Oficialii americanii spun că au aflat „în ultimele 24 de ore” de aceste demersuri ale kurzilor de a obţine ajutorul Siriei.

UPDATE. Luqman Ahmi, purtător de cuvânt al administraţiei kurde a declarat că înţelegerea „dintre administraţia autonomă şi SDF, pe de o parte şi Guvernul sirian şi Rusia, pe de altă parte, se limitează la desfăşurarea armatei siriene de-a lungul graniţei” şi că pe moment nu există şi un acord politic, astfel că „administraţia autonomă va continua să guverneze aceste zone ca şi mai înainte”.

Ştirea iniţială

În contextul destrămării misiunii americane în nord-estul Siriei, Donald Trump anunţând recent retragerea trupelor sale, SDF au anunţat că au ajuns la o înţelegere cu guvernul sirian pentru a primi ajutor în confruntarea cu efectivele militare turceşti, relatează The Washington Post şi Reuters.

 „S-a ajuns la un acord cu guvernul sirian – a cărui datorie e protejarea  graniţelor ţării şi păstrarea suveranităţii Siriei – ca armata siriană să se alăture SDF pentru a le ajuta să oprească această agresiune a Turciei”, au anunţat Forţele Democrate Siriene.

Agenţia de ştiri siriană oficială SANA a transmis că trupele siriene se îndreaptă deja către regiunea de graniţă.

Potrivit Washington Post, înţelegerea vine după trei zile de negocieri mijlocite de Rusia – Forţele Democrate ajungând la concluzia că nu se mai pot baza pe SUA, principalul său aliat din ultimii cinci ani în lupta contra Statului Islamic, potrivit unui oficial al serviciilor de informaţii kurde, care a vorbit sub protecţia anonimatului. Astfel, pentru prima dată după 7 ani, forţele loiale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia şi Iran, se întorc în regiunile controlate de kurzi. 

„Am confirmat încă de la debutul invaziei turceşti că vom studia toate opţiunile care ar putea salva populaţia noastră de la epurare etnică”, spunea şeful biroului de presă al SDF după ce au apărut informaţii despre negocierile cu guvernul sirian aflate în desfăşurare la acel moment.

Potrivit Reuters, Ahmed Suleiman, membru de rang înalt al Partidului Democrat Progresiv Kurd, unul dintre cele mai vechi grupări kurde, a declarat că discuţiile au avut loc la baza militară aeriană rusă Hmeimim din Latakia, în timp ce o sursă apropiată de guvernul sirian a declarat că de fapt discuţiile s-au purtat la Damasc. Suleiman nu a precizat dacă el sau partidul său, care e independent de SDF şi de alte grupări kurde precum PYD, a jucat vreun rol în negocieri, ci doar că speră să se ajungă la un acord.

„Ne aflăm la Damasc, e tot ce pot spune acum. Sperăm la un acord care să pună capăt războiului şi consecinţelor sale periculoase şi potenţial catastrofale asupra cetăţenilor de la est de Eufrat”, a declarat el pentru Reuters. Sursa apropiată de guvernul sirian a spus că întâlnirile între SDF şi Damasc au avut loc înainte şi după ultimele atacuri din partea Turciei.

De cealaltă parte, americanii şi-au dat seama că nu-şi mai pot susţine prezenţa în Siria după ce forţele rebele susţinute de Turcia şi-au consolidat poziţia avansând pe o autostradă-cheie, M4,  – care leagă estul şi vestul teritoriului sirian kurd, izolând oraşul Kobani, unde se află trupele americane. Aici rebelii au ucis civili, între care şi un politician kurd.

În contextul acestor escaladări, secretarul pentru apărare Mark T. Esper a anunţat că preşedintele Trump a decis retragerea celor 1000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei.

„Suntem în situaţia în care forţele americane pot ajunge în mijlocul încleştării a două armate care avansează tot mai mult una spre cealaltă, ceea ce face poziţia noastră una precară”, a spus acesta în cadrul emisiunii „Faţa Naţiunii”, precizând că au fost consultări cu echipa de securitate şi apoi a vorbit cu preşedintele Trump.

Esper a oferit şi o altă justificare: „în ultimele 24 de ore”, SUA  au aflat că principalii lor aliaţi în Siria, Forţele Democrate Siriene, caută să „bată palma” cu regimul sirian şi susţinătorii ruşi ai acestuia, astfel încât „să contracareze atacul turcilor în nord”; mişcare pe care însă liderii grupului anunţaseră că o vor face dacă SUA nu vor oferi ajutor: Statele Unite ştiau asta încă de joi, potrivit unui comandat SDF, care i-ar fi comunicat intenţia sa unui diplomat american de rang înalt.

Un oficial american a declarat duminică pentru CNN că retragerea americană ar putea dura zile sau săptămâni. Trupele americane terestre staţionate sau în mişcare sunt secondate de forţe aeriene. O sursă familiarizată cu operaţiunile în Siria a declarat că dacă va exista o apropiere neautorizată de poziţiile americane care nu va putea fi oprită paşnic, armata e autorizată să riposteze – indiferent din partea căror forţe implicate în războiul civil din Siria ar veni ameninţarea.

Deşi majoritatea efectivelor americane sunt concentrate în nord, SUA sunt prezente şi în sudul Siriei, în At Tanf, unde se află o bază de antrenament pentru luptători locali anti-ISIS neafiliaţi la Forţele Democrate Siriene.

Oficialul a mai spus că situaţia se deteriorează rapid în nord-estul Siriei, precizând că forţele proturce, inclusiv cele „extremiste” au avansat de-a lungul autostrăzii M4, unde au instalat mai multe puncte de control. Îmbrăcaţi în uniforme SDF acestea ucid civili pe autistradă, Forţele americane şi trupele Forţelor Democrate nu mai deţin controlul asupra liniilor de comunicaţii terestre.

„Forţele americane sunt în pericol de a fi izolate, iar riscul unei confruntări între forţele proturce şi trupele americane creşte văzând cu ochii, dacă Turcia nu opreşte înaintarea trupelor sale”, a spus oficialul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite