Acord de pace istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite, realizat cu ajutorul Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israel şi Emiratele Arabe au ajuns la un acord mediat de SUA FOTO Shutterstock
Israel şi Emiratele Arabe au ajuns la un acord mediat de SUA FOTO Shutterstock

Israel şi Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric de pace, joi, care va duce la normalizarea relaţiilor dintre cele două naţiuni, înţelegere la realizarea căreia a contribuit Donald Trump, relatează Reuters.

Conform înţelegerii, Israel a fost de acord să suspende aplicarea suveranităţii în zone din Cisiordania despre care se discuta despre o anexare.

Acordul de pace este rezultatul unor negocieri îndelungate între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite, care s-au accelerat recent, au afirmat oficiali de la Casa Albă.

Acordul a fost realizat telefonic, joi, între Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi şeicul Mohammed Bin Zayed.

“Progres URIAŞ astăzi! Acord istoric de pace între cei doi MARI prieteni ai noştri, Israel şi Emiratele Arabe Unite”, a notat Donald Trump pe Twitter.

Acordul, care va fi cunoscut cu numele Abraham Accords, este descris de oficialii americani ca fiind primul de acest fel de după cel de pace semnat de Israel şi Iordania în 1994. În plus, acest acord reprezintă pentru Trump un succes de politică externă înaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Într-un comunicat comun al celor trei naţiuni se arată că liderii naţiunilor au convenit pentru “normalizarea totală a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite”.

Delegaţii din Israel şi Emiratele Arabe Unite se vor întâlni săptămânile următoare pentru a semna acorduri bilaterale cu privire la investiţii, turism, zboruri directe, securitate, telecomunicaţii şi alte chestiuni.

“Ca urmare a acestui progres diplomatic şi la solicitarea preşedintelui Trump, cu susţinerea Emiratelor Arabe Unite, Israel va suspenda declararea suveranităţii asupra unor zone din Cisiordania”, se menţionează în comunicat.

“Israel se va concentra în viitorul apropiat asupra construirii acestei relaţii şi pentru a profita de de toate avantajele care pot veni din această nouă relaţie cu această ţară şi credem că va fi un pas înainte pentru normalizare şi acorduri de pace cu alte naţiuni din regiune”, a afirmat un oficial de la Casa Albă.

Ca urmare a acordului, Emiratele Arabe Unite şi Israel vor extinde şi accelera imediat cooperarea cu privire la tratarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite