Accident aviatic în Australia: cel puţin cinci morţi după ce un avion de dimensiuni mici s-a prăbuşit peste un centru comercial

Accident aviatic în Australia: cel puţin cinci morţi după ce un avion de dimensiuni mici s-a prăbuşit peste un centru comercial

FOTO „The Sydney Morning Herald”

O aeronavă de dimensiuni mici s-a prăbuşit, marţi dimineaţă, peste un centru comercial din oraşul australian Melbourne, în urma unei presupuse defecţiuni la motoare. Toate cele cinci persoane aflate la bordul avionului au murit, iar centrul comercial a fost parţial distrus, relatează „The Guardian” şi „The Sydney Morning Herald”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aeronava – un Beechcraft King Air cu două motoare turbopropulsoare – s-a prăbuşit în centrul comercial DFO în jurul orei locale 09.00 (ora României 00.00), la câteva clipe după ce a decolat de pe aeroportul învecinat Essendon, efectuând o cursă charter din partea companiei Corporate and Leisure Travel cu destinaţia King Island. 
 
Centrul comercial nu era deschis la momentul accidentului, însă autorităţile nu s-au pronunţat asupra unui eventual bilanţ preliminar, deoarece incendiul pornit în urma impactului nu fusese încă stins până la ora locală 14.00 (ora României 05.00). Poliţia australiană a declarat că toţi cei cinci pasageri sunt presupuşi decedaţi, şi că din informaţiile actuale nu par a fi fost înregistrate victime la nivelul solului. 
 
Potrivit controlorilor de trafic aerian de la Essendon, aeronava a reuşit să se ridice la doar 30 de metri deasupra solului, înainte de a vira neaşteptat la stânga şi a se prăbuşi în centrul comercial; echipajul a apucat să trimită două S.O.S-uri înainte de impact, conform „Sydney Morning Herald”. În unul din mesaje, pilotul a anunţat o „cedare catastrofală” a motoarelor aeronavei. 

Desfăşurarea accidentului din Melbourne; aeronava s-a prăbuşit la câteva zeci de secunde după decolare FOTO: „The Sydney Morning Herald”

Printre victime s-ar numără patru turişti americani, care se deplasau către King Island pentru a juca golf, anunţă agenţiei Fairfax Media; autorităţile nu au confirmat identitatea persoanelor aflate la bordul aeronavei. 
 
Martorii oculari au povestit pentru ABC News Australia că au văzut „o bilă de portocalie de foc” înainte de a resimţi unda de şoc creată de explozie.
 
Premierul statului Victoria, în care este situat oraşul Melbourne, a declarat că accidentul este „cea mai gravă tragedie aviatică din ultimii 30 de ani” petrecut pe teritoriul statului. 
 
Aeroportul Essendon, precum şi centrul comercial au fost închise pe perioadă nedefinită, iar spaţiul aerian din perimetrul accidentului este deschis numai pentru aparate de zbor ale poliţiei, pompierilor sau echipajelor de urgenţă.
 
citeste totul despre: